• Google geeft zijn internetbrowser Chrome een nieuwe AI-functionaliteit om geopende tabbladen te ordenen.
  • “Soms voelen mensen zich overdonderd, als ze handmatig hun tabs moeten ordenen”, zegt een productmanager van Chrome.
  • De AI-functionaliteit kan naast het ordenen van tabbladen nog twee andere dingen doen in de nieuwe versie van de webbrowser.
  • Lees ook: Marktaandeel van zoekmachine Bing groeit amper, ondanks toevoeging van ChatGPT

Afgelopen dinsdag introduceerde Google een nieuwe update van webbrowser Chrome waarin nieuwe AI-functionaliteiten zijn verwerkt. Één daarvan is de mogelijkheid om automatisch geopende tabbladen te ordenen op basis van overeenkomsten.

Met de update moeten gebruikers ook met hulp van AI (artificial intelligence) vakanties kunnen plannen, zoekopdrachten kunnen doen en kunnen winkelen. De nieuwe functies zullen eerst in de Verenigde Staten uitgerold worden. Daarna volgt de rest van de wereld.

“Onze gebruikers zoeken altijd naar nieuwe manieren om hun soms complexe online workflows te managen”, zegt productmanager Mark Chang tegen Business Insider. “Het groeperen van tabs op onderwerp of taak is al populair geworden onder gebruikers, maar we hebben ontdekt dat mensen soms overdonderd raken, als ze 15 tot 30 tabbladen handmatig moeten ordenen.”

Chrome's tab organizer zal automatisch tabs groeperen op basis van overeenkomsten.
Chrome’s tab organizer zal automatisch tabs groeperen op basis van overeenkomsten.
Google

Naast de optie om tabbladen automatisch te laten groeperen, heeft Google nog meer AI-functies voor Chrome gepland. Zo komt er een mogelijkheid om zelf browserthema's te creëren en komt er een 'help me schrijven'-functionaliteit, waarmee teksten gegenereerd kunnen worden voor iets als het navraag doen over een appartement of het schrijven van een review van een restaurant.

Chrome is zeker niet de enige browser die AI-functies heeft. Microsoft Edge bevat toegang tot de AI-versie van Bing. Die is in staat om bijvoorbeeld gedichten te schrijven en recepten te verzinnen.

Het toevoegen van AI-functies aan Chrome is onderdeel van Google om mee te blijven doen in de AI-race. Afgelopen december introduceerde het daarom Gemini, een taalmodel dat zich moet kunnen meten met GPT-4 van startup OpenAI. Dit is het model waarop ChatGPT werkt.

LEES OOK: Google komt met nieuwe AI-zoekfunctie waarmee je in elke app kan googelen door een foto of tekst te omcirkelen