Na alle kritiek op de rol die nepnieuws zou hebben gespeeld in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft Google aangekondigd sites met nepverhalen te gaan weren van Google AdSense, een dienst waarmee webmasters geld kunnen verdienen aan advertenties.

Een woordvoerder van Google zegt tegen de Wall Street Journal dat het geen advertenties wil plaatsen “op pagina’s die zaken verkeerd voorstellen, misleiden of informatie achterhouden over de uitgever, de inhoud of het belangrijkste oogmerk van de publicatie.”

De kritiek op nepnieuws tijdens de verkiezingscampagne richtte zich vooral op Facebook, maar Google had zondag zijn eigen incident met een verhaal van een rechts blog dat hoog scoorde bij de zoekresultaten waarin ten onrechte werd gesteld dat Donald Trump toch de ‘popular vote’ had gewonnen en dus meer stemmen zou hebben behaald dan Hillary Clinton.

Google is tot nu toe grotendeels buiten schot gebleven wat betreft kritiek op nepnieuws, omdat het geen grote socialemediasite heeft waarop nepverhalen gedeeld kunnen worden. Maar via AdSense kunnen sites die leven van nepnieuws wel hun geld verdienen. Tot nu toe weerde Google alleen haatzaaiende sites en pornografie en geweld.

Met de stap van Google om nepnieuwssites te weren van AdSense zullen die niet verdwijnen van internet, maar wel hun toevlucht moeten zoeken tot de uithoeken van het wereldwijde web.

Lees ook op Business Insider