• Succesvolle mensen kenmerken zich door ‘grit’,  vertelde voormalig topman Eric Schmidt van Google onlangs tegen de tv-zender CNBC.
  • Het begrip ‘grit’ verwijst naar een combinatie van gedrevenheid en doorzettingsvermogen en werd in 2013 geïntroduceerd door psycholoog Angela Duckworth.
  • Het wordt vaak bejubeld als een sleutel tot succes, maar er is ook onderzoek dat aangeeft dat het te simplistisch is om succes te herleiden tot een paar karaktereigenschappen.
  • Lees ook: 5 onmisbare leiderschapslessen voor CEO’s van de Oekraïense president Volodimir Zelenski

Wat maakt een mens succesvol? Eric Schmidt, techmiljardair en voormalig CEO van Google, denkt dat hij het weet.

“De succesvolste mensen hebben een aantal vaardigheden gemeen “, vertelde Schmidt onlangs in het tv-programma CNBC Make It. “Ze hebben ook grit. Met andere woorden, ze zijn bereid om tegenslagen en onvermijdelijke uitdagingen waar mensen in hun eigen leven mee te maken krijgen, te doorstaan.”

Schmidt werd in 2001 CEO van Google. Hij trad af in 2011 als topman en was tot 2019 president-commissaris en adviseur bij moederbedrijf Alphabet tot 2019. Daarna vertrok hij om zich te richten op filantropische investeringen.

Met een vermogen van zo’n 26 miljard dollar hoort Schmidt bij de pakweg 50 rijkste personen ter wereld, volgens de miljardairsindex van persbureau Bloomberg.

Meer in het algemeen over ambitie gesproken, zei Schmidt dat hij altijd bij interessante, baanbrekende ontwikkelingen betrokken wilde zijn: "Ik vond het gewoon heel interessant waar we mee bezig waren," zei hij over zijn tijd bij Google. "Iedereen die een workaholic is, heeft het idee dat je iets mist - je bent gevoelig voor FOMO."

Het begrip 'grit' is bedacht door de Amerikaanse psycholoog Angela Duckworth, en verwijst naar een combinatie van sterke gedrevenheid en doorzettingsvermogen ('passion and perseverance'). Duckworth populariseerde de term op basis van een onderzoek onder recruten van de prestigieuze militaire opleiding West Point. waar ze een boek over schreef.

Grit is in wezen een mengsel van gedrevenheid en doorzettingsvermogen bij het nastreven van langetermijndoelen. Het idee is dat mensen met deze karaktereigenschappen voet bij stuk houden en zich niet van de wijs laten brengen door obstakels of ontberingen die ze kunnen tegenkomen.

Het concept heeft veel aandacht gekregen, omdat het claimt dat talent en IQ op de tweede plaats komen, na toewijding. Het zegt eigenlijk dat succes haalbaar is door hard te werken.

Maar er zijn ook wetenschappers die de hypothese van Duckworth in twijfel hebben getrokken. Critici voeren aan dat het idee van Duckworth te simplistisch is en geen rekening houdt met sociale, economische en emotionele factoren. Deze zouden namelijk ook grote invloed hebben op de kansen en het carrièrepad van mensen.

Omgeving waarin je opgroeit is ook belangrijk

Uit één studie bleek dat grit weinig invloed heeft op de academische prestaties van studenten die geacht worden een lager IQ-niveau te hebben. Anderen suggereren dat er een correlatie is tussen grit en de kwaliteit van het onderwijs op scholen. Ook is er onderzoek gedaan naar de mate waarin werknemers gemotiveerd worden door positieve steun van werkgevers.

Het is ook de vraag of het idee van 'grit' wel van toepassing is op de meeste standaard carrières. Gewoon hard werken is geen garantie om snel carrière te maken. Uit een onderzoek dat in 2020 werd gedaan, bleek bijvoorbeeld dat andere persoonlijkheidskenmerken, waaronder aardig gevonden worden, aanpassingsvermogen en degelijk werken net zo belangrijk zijn. Misschien wel belangrijker.

Grit wordt vaak verkeerd begrepen

Duckworth beweert dat het idee van grit vaak verkeerd wordt begrepen. Dat komt voornamelijk door voorbeelden die te zwaar leunen op het idee van doorzettingsvermogen. Doorzettingsvermogen is belangrijk, maar het is net zo belangrijk om een doel te hebben waar je echt voor wilt gaan, vertelde in een gesprek met New York Magazine.

Ontdekken waar je echt enthousiast over bent en voor wilt gaan kan vaak een lang en rommelig proces zijn. In plaats daarvan zouden mensen "hun vele interesses en waarden moeten onderzoeken" en als een startpunt nemen om hun doelen te bereiken, vertelde Duckworth aan tijdschrift The Harvard Crimson.

Grit helpt helpt om te begrijpen dat 'succes' op welk gebied dan ook, zelden zonder tegenslagen en ongemak komt. Maar er spelen nog andere factoren. Niet in de laatste plaats geluk.

"Ik had geluk bij mijn geboorte en met dingen als de opleiding, interesse, timing en de business waarin ik me bevond", vertelde Schmidt aan CNBC. "Ik heb ook hard gewerkt, maar geluk is net zo belangrijk, zo niet belangrijker. En naarmate je meer geluk hebt, creëer je je eigen geluk."

LEES OOK: Mark Zuckerberg deelt een advies dat een ex-topman van Yahoo aan hem gaf, toen hij Facebook opbouwde: ‘Je mag zelf kiezen wat er niet lekker draait bij je bedrijf’