Google en Fiat Chrysler werken samen verder aan zelfrijdende auto

Google gaat zijn technologie voor zelfrijdende auto's uitproberen in de nieuwe Chrysler Pacifica Hybrid. Het technologieconcern heeft met autofabrikant Fiat Chrysler een contract getekend voor honderd prototypes. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

De zelfrijdende auto van Google leek al verdacht veel op een Fiat 500. Foto: EPA

Google gaat zijn technologie voor zelfrijdende auto’s uitproberen in de nieuwe Chrysler Pacifica Hybrid. Het technologieconcern heeft met autofabrikant Fiat Chrysler een contract getekend voor honderd prototypes. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Google werkt sinds 2014 aan zelfrijdende auto’s. Inmiddels heeft het bedrijf zo’n zeventig auto’s waarmee het ruim 2,5 miljoen kilometer heeft gereden.

Het is de eerste keer dat het technologiebedrijf op dit terrein rechtstreeks samenwerkt met een autofabrikant. De deal, waarover zakenkrant The Wall Street Journal vorige week al berichtte, zorgt voor een ruime verdubbeling van de testvloot waarover Google beschikt.

Andere automakers, zoals Toyota of General Motors, zijn ook fors aan het investeren in de zelfrijdende auto. Maar zij willen niet met Google samenwerken. Fiat Chrysler ziet het echter niet zitten om de techniek zelf te ontwikkelen, en zocht al langer naar partners. De samenwerking is daarom een belangrijke stap.

Google heeft daarnaast al gezegd geen plannen te hebben om eigen auto’s te maken. Op deze manier heeft het technologiebedrijf toch de mogelijkheid om op een later moment een compleet nieuwe auto te bouwen. Door samen te werken kunnen de kosten die komen kijken bij de ontwikkeling van duurzamere en veiligere voertuigen worden gedrukt, benadrukten de topbestuurders Sergio Marchionne en John Elkann herhaaldelijk.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl