Google gaat bij zijn eigen ChatGPT-kloon Search Generative Experience linkjes naar artikelen plaatsen. De zoekmachine met AI-tekstgenerator heeft dit nu al in een bèta-versie beschikbaar voor een geselecteerde groep gebruikers.

Google kan op deze manier een belangrijke stap zetten in de bestrijding van nepnieuws, schrijft techplatform AG Connect. Gebruikers kunnen bij een AI-systeem voortaan een eigen check op de feiten doen.

Het probleem met ChatGPT-achtige programma’s is dat ze geregeld foutieve informatie van internet omzetten in goed leesbare teksten. Voor de argeloze gebruiker lijkt het dan alsof het antwoord van de de artificial intelligence-software klopt, terwijl dit soms niet het geval is.

Volgens Simone van der Burg, als technologie-expert verbonden aan onderzoeksgroep Waag, kan de stap van Google veranderen hoe mensen tegen nieuws aankijken. Zij zouden erdoor een ander beeld kunnen krijgen van “al die mensen die iets maar doorzenden en linken zonder precies te weten waarover het gaat.”