• De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een onderzoek naar concurrentievervalsing door Google gestart naar aanleiding van klachten door datingapps.
  • Het Amerikaanse techbedrijf zou geen ander betalingssysteem dan dat van Google in z’n Google Play Store toestaan.
  • De ACM gaf Apple eerder dit jaar al een miljoenenboete op basis van dezelfde klachten, ook die zaak werd aan het rollen gebracht door de aanbieders van datingapps.
  • Lees ook: Apple moet ACM miljoenen betalen om eisen rondom datingapps

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is na een reeks klachten van datingapps een onderzoek gestart naar de voorwaarden die Google stelt in z’n Google Play Store.

Volgens de klachten die de toezichthouder heeft ontvangen, mogen de aanbieders van de apps geen ander betalingssysteem gebruiken dan dat van Google, wat mogelijk neerkomt op concurrentievervalsing.

Een van de klagende partijen is Match Group, eigenaar van onder andere de populaire datingapp Tinder. Volgens de ACM beschuldigt Match Group Google ervan alle verwijzingen naar andere betaalmogelijkheden te verbieden binnen de app-winkel voor Android, het besturingssysteem van het zoekmachinebedrijf.

De ACM gaat nu eerst onderzoeken of die klachten gegrond zijn en of ze genoeg aanleiding geven voor een vervolgonderzoek naar eventueel machtsmisbruik door Google.

In een reactie zegt Google dat er genoeg alternatieven zijn voor aanbieders van apps. "Zoals ieder bedrijf brengt Google kosten in rekening voor zijn diensten", aldus het bedrijf. "Als een aanbieder niet wil voldoen aan de voorwaarden van Google Play, zijn er binnen het Android besturingssysteem voldoende andere app-stores waaruit gekozen kan worden."

Apple kreeg eerder al een miljoenenboete van de ACM

Eerder klaagde Match Group ook al over de voorwaarden die Apple aan datingapps in zijn App Store stelde. Dat mondde uit in boetes voor Apple die opliepen tot 50 miljoen euro.

Nog altijd vindt de toezichthouder de toezeggingen die Apple heeft gedaan om app-aanbieders meer keuze te bieden bij de verwerking van betalingen onvoldoende.

Een woordvoerder van de ACM benadrukt dat hier een traject van zo'n drie jaar aan voorafging en dat het bij Google nog lang niet zeker is dat er een vergelijkbare uitkomst is.

LEES OOK: Google verliest concurrentiezaak en moet de Europese Unie €2,4 miljard betalen vanwege het misbruiken van zijn marktmacht