• De Amerikaanse bank Goldman Sachs zet het mes in het beloningspakket van topman David Solomon.
  • De aanleiding is de rol van Goldman in het omvangrijke fraudeschandaal in Maleisië.
  • In totaal was de bank meer dan 5 miljard dollar kwijt aan de afhandeling van civiele en strafrechtelijke onderzoeken.

De Amerikaanse bank Goldman Sachs verlaagt de beloning voor zijn topman David Solomon met 10 miljoen dollar.

De aanleiding is de rol van Goldman in een omvangrijk fraudeschandaal in Maleisië. De Amerikaanse justitie schat dat er miljarden dollars verdwenen zijn uit het het Maleisische staatsfonds 1MDB, het fonds waarbij Goldman nauw betrokken was.

Eerder werd de voormalige premier van het land, Najib Razak, al veroordeeld voor het wegsluizen van grote sommen geld uit het fonds.

Goldman Sachs zelf trof in oktober een schikking van 2,9 miljard dollar met Amerikaanse openbaar aanklagers, omdat het via omkoping lucratieve opdrachten van 1MDB had binnengehaald.

De Amerikaanse schikking was voor de bank cruciaal, omdat het verdere vervolging in de VS vermeed voor de bank als geheel. Zodoende heeft Goldman op papier geen crimineel verleden, wat voor sommige grote klanten een dealbreaker is, meldde dagblad Trouw.

In totaal was de bank meer dan 5 miljard dollar kwijt aan de afhandeling van civiele en strafrechtelijke onderzoeken.

Ondanks boetes een succesvol jaar voor Goldman Sachs

Goldman sloot afgelopen jaar af met een 22 procent hogere winst, terwijl de bank ook de hoogste boete ooit kreeg in de VS voor een buitenlandse omkopingszaak.

Hoewel Salomon nooit schuldig is bevonden, vond de bank het gepast om in totaal 31 miljoen dollar aan beloning in te houden voor de topbestuurders.

De persoonlijke boete van 10 miljoen dollar zal Solomon wel te boven komen. Zo heeft hij een geschat eigen vermogen van zo'n 100 miljoen dollar en ontvangt hij nog steeds een beloningspakket van 17,5 miljoen dollar.

Ook hield Goldman het salaris van de topman gelijk aan een jaar eerder.

LEES OOK: Aflossingsvrije hypotheek: voor 78.000 huishoudens dreigt gedwongen verkoop van de woning – rentestijging is niet het grootste risico