De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam is dinsdag met winst gesloten. Ook andere Europese beursgraadmeters kenden een positieve dag. De koersen gingen over een breed front omhoog, waarbij vooral grondstoffenbedrijven zoals staalproducenten in trek waren.

De AEX-index sloot met een winst van 0,7 procent op 456,40 punten. De MidKap steeg 0,5 procent naar 651,67 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen kregen er 0,3 tot 0,6 procent bij.

De grondstoffensector was een van de duidelijkste winnaars op de Europese beursvloeren. Zo deden staalbedrijven het bijzonder goed, ook op het Damrak. Staalreus ArcelorMittal voerde de AEX aan met een plus van 5,7 procent, terwijl voormalig dochterbedrijf Aperam met een winst van 1,8 procent een van de sterkste stijgers was in de MidKap. Branchegenoot ThyssenKrupp kreeg er in Frankfurt bijna 3 procent bij.

De uitblinkers in Londen waren grondstoffenreuzen als Anglo American, BHP Billiton en Glencore, die winsten boekten van 5 tot 7,5 procent.

De olieprijs ging wel achteruit, na de stevige opmars van een dag eerder, die werd ingegeven door optimisme over een deal over een bevriezing van de productie binnen oliekartel OPEC. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 47,70 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper bij 48,72 dollar per vat.

In de AEX kende verder KPN een zeer goede dag, met een winst van 3,8 procent. Andere grote winnaars waren Aegon, Wolters Kluwer en Randstad, die er bijna 2 procent op vooruit gingen. ING werd 1,5 procent meer waard. Galapagos en Ahold Delhaize stonden onderaan met minnen van ruim 1 procent.

In Parijs viel bouwbedrijf Vinci op. Die zag plotseling een vijfde van zijn beurswaarde verdampen na het bericht dat het zijn financieel directeur had ontslagen en zijn financiële resultaten van de afgelopen jaren zou herzien. Vinci liet echter al snel weten het slachtoffer te zijn van hackers, die een vals bericht hadden verspreid. Het aandeel herstelde vervolgens tot een min van 4 procent.

In Zürich leverde farmaceut Novartis 2,6 procent in. Het bedrijf overweegt volgens ingewijden de medicijnen Ritalin, Clozaril en Exelon uit zijn productportfolio te schrappen. De geneesmiddelen zouden niet meer in de strategie van Novartis passen.

De euro was 1,0625 dollar waard, tegen 1,0630 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

KIJK OOK OP FINANZEN.NL: