Voor het eerst in jaren wordt Gmail weer in een nieuw jasje gestoken. En het lijkt erop dat de lay-out van Gmail flink gaat veranderen.

Google liet namelijk eerder deze week aan beheerders van G Suite, het zakelijke pakket van Google, weten dat ze in de ‘komende weken’ een Early Access Program kunnen uitproberen. Op die manier kunnen de beheerders er vast mee leren werken voordat ze vragen van hun collega’s moeten beantwoorden. Dat duidt erop dat grote veranderingen op stapel staan.

Plugins

In screenshots van The Verge en Android Authority is te zien dat de grootste verandering misschien wel zit in de plugins die er nu zijn voor verschillende apps van Google, zoals je agenda. Daardoor kun je je agenda in de zijkant van het scherm openen en hoef je niet meer heen en weer te klikken tussen verschillende schermen.

Op de screenshots lijkt het erop dat er ook plugins zijn voor de notitie-app Google Keep en voor je takenlijst in Google Tasks.

Gmail's new web interface, snooze, smart reply, app bar

Foto: bron The Verge/Tom Warren

Zoals je hierboven ziet, komt er ook een Smart Reply-optie waarmee Google zelf antwoorden op mails formuleert. Gebruikers van de Gmail-app hebben daar al een jaar aan kunnen wennen. Onderaan een mail vind je drie of vier opties voor antwoorden, die vaak verrassend goed overeenkomen met wat je zelf misschien wilde schrijven.

Een andere functie uit de app die nu ook naar de desktopversie van Gmail komt, is de snooze-functie. Daarmee kun je mails tijdelijk uit je inbox verwijderen totdat je ze nodig hebt, een paar uur later bijvoorbeeld.

Verschillende layouts

Voor  mensen die niet op deze veranderingen zitten te wachten, is er ook goed nieuws: het lijkt erop dat Google je zelf laat kiezen uit verschillende lay-outs. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ‘Compact’, waarmee je mailbox er vrijwel hetzelfde uit blijft zien als nu.

Beheerders van G Suite kunnen via het Early Access Program de nieuwe lay-out uittesten en feedback geven. Waarschijnlijk wordt het in de komende weken voor alle gebruikers toegankelijk.


Zo ziet je inbox eruit als je je agenda opent:

Foto: bron The Verge/Tom Warren

Aan de rechterkant van het scherm kun je zien welke plugins je in je inbox kunt gebruiken.


Zo ziet de Tasks-plugin eruit:

Foto: bron Android Authority/David Imel

Zo ziet de agenda-plugin eruit:

Foto: bron Android Authority/David Imel

En dit zijn je notities:

Foto: bron Android Authority/David Imel

Smart Reply-opties zie je onderaan je scherm:

Foto: bron Android Authority/David Imel

En de drie nieuwe lay-outs heten Default View, Comfortable View en Cozy View:

Foto: bron Android Authority/David Imel

Op dit moment heten de lay-outs Comfortable View, Cozy View en Compact Vieuw. Je kunt tussen de drie wisselen bij je instellingen.

LEES OOK: Maak je geen zorgen over punten in je e-mailadres - Volgens Google maakt dat helemaal niks uit