Gemiddeld 37 procent van het inkomen van Nederlanders gaat naar woonlasten, waardoor middeninkomens steden als Utrecht en Amsterdam moeten verlaten.

In heel Europa zijn er echter genoeg steden met een uitstekende kwaliteit van leven maar voor weinig geld. Salarissen zijn weliswaar verschillend in hoogte, maar met goede baankansen in groeisteden, kun je overwegen om te verhuizen.

Glassdoor, een onderzoeksbureau voor de arbeidsmarkt, onderzocht welke steden in Europa ‘de beste levensstandaard’ biedt. Sommige steden met lage inkomens kennen ook weer lage prijzen om dat verschil min of meer op te heffen.

De balans zit ‘m volgens Glassdoor uiteindelijk in de relatieve kosten: hoeveel kost een normaal mandje boodschappen, dienstverlening en andere zaken als ov, horeca en huur? Ze maakten er een index van: “Which Countries in Europe Offer The Best Standard of Living?

Dit is de top 7 goedkoopste steden van Europa:


7. Barcelona — Niet gedacht zo'n populaire Europese stad hier aan te treffen? Ondanks dat Barcelona de zevende stad van de Europese Unie is, blijft het levensonderhoud relatief goedkoop ten opzichte van het doorsnee inkomen.

Foto: David Andrés Argomedo

6. Lissabon — Het gemiddelde inkomen is in Portugal slechts 15.500 euro per jaar, maar lage lokale lasten betekenen dat de doorsnee stedeling zelden geld te kort zal komen.

Foto: Mapics/Shutterstock

5. Athene — Wie de snikhete zomers van Athene kan waarderen en tussen de torenhoge werkloosheid toch een baan kan vinden in de Griekse hoofdstad, kan behoorlijk goedkoop uit zijn.

Foto: Tobias Van Der Elst/Flickr

4. Tallinn — De lonen blijven in Estland nog een beetje achter bij de prijzen in de restaurants, maar de kosten voor levensonderhoud zijn bijzonder laag in de pittoreske hoofdstad Tallinn.

Foto: Zigomar / Wikimedia Commons

3. Thessaloniki — De tweede stad van Griekenland. Veel toeristen komen hier elk jaar langs, op weg naar de schitterende noordkust van het land of de nabije eilanden. Niet slecht, naast het feit dat de prijzen laag zijn.

Foto: WikiCommons/Ian Kehoe

2. Porto — Houd je vast: Porto is ongeveer 70 procent goedkoper om te wonen dan New York.

Foto: WikiCommons

1. Tartu — Het knusse en studentikoze Tartu is de tweede Estse stad op deze lijst en herbergt de oudste en meest gerenommeerde universiteit in de drie Baltische republieken.

Foto: WikiCommons