Een zoekmachine voor bewegende gifjes bestond vier jaar geleden nog niet. Inmiddels is Giphy dat eerste stadium alweer ontgroeid en richt het zich op een veel ambitieuzer doel: het internet animeren.
Beeld is berucht moeilijk om te doorzoeken, nog meer als het ook beweegt. Giphy-oprichter Alex Chung miste ook precies dat: een snelle manier om te vinden wat je zoekt, als je een grappige scène uit een film of tv-serie wil citeren in de appgroep met je vrienden.
Nog geen vijf jaar later heeft hij dat doel al behaald. Giphy is onderdeel van het meubilair online. 150 miljoen dollar pompten investeerders in het bedrijf, wat betekent dat het 600 miljoen dollar waard is.
De ambitie verdient dus een update. Al was het maar omdat Giphy nu nog geen geld verdient – en een verdienmodel is wel nodig om die investeerders ooit uit te betalen.
In een interview met Business Insider omschrijft Alex Chung zijn bedrijf als ‘een platform voor de korte vorm, of het nu entertainment of communicatie gaat’. Hij schetst drie eigenschappen van Giphy die het bedrijf in die volgende fase gaan helpen.
1. Giphy leert razendsnel hoe je een goed gifje maakt
Ze waren al langer populair, de bewegende foto's en animaties. De kwaliteit liet echter te wensen over, merkte Chung in zijn beginperiode. Daarom huurde hij mensen in die snel hoge kwaliteit afbeeldingen konden knippen uit sportwedstrijden of de nieuwste afleveringen van tv-series.
Maar bronmateriaal van anderen zorgt ook voor een gebrek aan controle over de resolutie, compositie en inhoud van een potentieel gifje. Dus begon Chung te experimenteren met eigen beelden. Een studio in Los Angeles maakt nu helemaal zelf afbeeldingen, ook in opdracht.
Giphy heeft nu veel kennis opgedaan over hoe je goede gifjes maakt. "We hebben eigenlijk de zoekfunctie voor uitdrukkingen vermarkt. Daar was helemaal niemand mee bezig", zegt Chung.
Het opent bovendien zakelijk deuren. Zo knipte Giphy elke aflevering van Gilmore Girls op in losse momenten, die vervolgens op de site komen als een collectie van talloze gifjes. Netflix, de maker van Gilmore Girls, werkte daarvoor samen met Chungs onderneming.
2. Mensen komen ook om gewoon gifjes te kijken
Nadat Giphy aparte pagina's maakte voor gifjes over een bepaald onderwerp, zoals South Park of The New York Fashion Week, zag Chung een bijzondere nieuwe trend: mensen kwamen naar de site voor de entertainmentwaarde. Niet alleen maar om een afbeelding te zoeken, maar ook om rond te kijken naar wat er door andere gebruikers en het Giphy-team is gemaakt.
De helft van de bezoekers horen tot deze groep. "Deze mensen komen om te kijken naar entertainment, tv, beroemdheden. Ze zitten en kijken, urenlang bladerend door de website." Elke dag pompen de bezoekers van Giphy samen 4 miljoen uur in de site.
3. Geld verdienen is steeds nadrukkelijker een doel
Omzet en winst en andere termen waar accountants graag mee schermen, kwamen tot voor kort niet voor in het woordenboek van Giphy. Met een geschatte waarde van 600 miljoen dollar zal het bedrijf echter toch stappen moeten zetten om geld binnen te halen. Die zoektocht krijgt nu prioriteit, zegt Chung.
Er zijn natuurlijk voor de hand liggende manieren, zoals gesponsorde content of advertenties tussen de zoekresultaten. Op dit moment is Giphy echter nog vooral bezig met experimenten. Het heeft een aantal matig succesvolle aparte apps geïntroduceerd.
Met Giphy Cam kun je vanzelfsprekend zelf gifjes maken en met Giphy Speak verandert wat je zegt in een tekstballon boven of onder je hoofd. In beide gevallen natuurlijk bedoeld om op te sturen naar je drukste groepsapp. "We kunnen deze applicaties testen om te zien of ze interessant genoeg zijn voor het hoofdproduct. Als ze goed werken, verdienen ze een plek."