Radiopresentator Giel Beelen stopt na bijna twintig jaar bij 3FM.

“Giel is al die jaren van onschatbare waarde geweest voor NPO 3FM, radio en het ontdekken van nieuw talent”, laat directeur NPO Radio Jurre Bosman weten. “Hij heeft heel veel radiomakers geïnspireerd. We gaan hem missen bij 3FM.”

Beelen stopte vorig jaar al met de ochtendshow die hij jarenlang presenteerde. Hij maakt nu nog het weekendprogramma On Stage, dat draait om livemuziek en nieuw talent.

Ook BNN-VARA neemt afscheid van Beelen. Zijn contract wordt beëindigd.

“Voor de dingen die Giel wil doen en wil maken is voor zijn gevoel geen ruimte op 3FM meer”, liet BNN-VARA weten. “Giel heeft altijd wel tien ballen tegelijk in de lucht, maar neemt nu even de tijd om te kijken wat hij wil. Hoe, wat en waar weet hij op het moment nog niet. Hij zal daar later zelf verdere mededelingen over doen.”

De spraakmakende dj staat bekend om zijn controversiële uitspraken en acties, en ook zijn salaris deed de nodige wenkbrauwen fronsen. Al ging hij er vorig jaar wel iets op achteruit, blijkt uit het jaarverslag van BNN-VARA. In 2015 kreeg Beelen nog ruim 440.000 euro, het jaar erna moest hij het doen met 380.000 euro.

De reden lag voor de hand: Beelen is sinds hij gestopt is met zijn ochtendshow op 3FM minder op de radio te horen. Toch verdiende hij nog altijd ruim twee keer zo veel als vastgesteld door het Beloningskader Presentatoren in de Publieke Omroep (BPPO). Dit bedrag ligt op ongeveer 189.000 euro.

Zelf kan Beelen de hoge bedragen wel verklaren, zie hieronder.

Want hoewel hij naar eigen zeggen eigenlijk niet van plan was om zijn breed uitgemeten salaris te bespreken, deed hij het toch in JFK magazine. Business Insider dook in de financiën van de dj.


De inmiddels ex-3FM-dj heeft in zijn carrière ieder tijdstip gehad en na zijn recordpoging radiomaken ook ieder programma van de zender. Zijn eigen shows? De Dopeshow, Beelen voor je bek, Giel hier, GigaGiel, Hard en Giel, GI:EL, Nachtegiel. Daarnaast was hij op tv te zien met De beste singer-songwriter van Nederland en zit hij regelmatig bij De Wereld Draait Door.

2012-10-11 18:20:03 AMSTERDAM - Giel Beelen (3eL) tijdens de cd-presentatie van DBSS (De Beste Singer Songwriter) met (VLNR) Rogier Pelgrim, Douwe Bob, Nielson, Mevrouw Tamara en Angela Moyra. ANP KIPPA KOEN VAN WEEL


Na 12,5 jaar GI:EL stopte hij vorig jaar november met zijn ochtendshow. Hij ging het programma On Stage maken, waarin hij radio, televisie en YouTube samenbrengt. “Het is niet perfect en ik loop onwijs te kutten, maar ik ben ervan overtuigd dat dit kan. Ik moet er alleen goed in worden”, zo vertelde hij in JFK magazine.


Dat Beelen content maakt voor YouTube had nogal wat voeten in de aarde, zo legde de dj in het mannenblad uit. “Jaren geleden heeft De Telegraaf een rechtszaak aangespannen tegen de publieke omroep, omdat ze het oneerlijke concurrentie vonden dat de NPO met publiek geld websites oprichtte. […] De Telegraaf won en sindsdien moet er een aantoonbare link zijn met radio en tv, willen ze internet inzetten. Internet-only kan eigenlijk niet. Dat is in deze tijd crazy.”


De NPO mag eigenlijk niet samenwerken met een commerciële partij als YouTube.


Zijn eigen YouTube-kanaal heeft ongeveer 40.000 abonnees en grofweg 2.000 views per video. “Tja, het is allemaal niet veel. Voor de goede orde: ik heb niet de illusie dat ik de nieuwe Enzo Knol ben, compleet met een miljoen abonnees”, zegt hij in JFK magazine.


Afgelopen november meldde De Telegraaf dat Beelen 565.000 euro per jaar zou verdienen. Iedereen dacht op dat moment nog dat het 440.000 euro was, waardoor verschillende Tweede Kamerleden kritische vragen stelden. Beelen was de afgelopen jaren al gekortwiekt in zijn gage, zeker toen hij niet meer één van de belangrijkste NPO-presentatoren was, zo stelt Quote.

Leukste club van NL! #bnnvara #3fm

Een bericht gedeeld door Giel Beelen (@giels) op


Beelen begrijpt het hoge salaris wel. In het AD: “Ik weet dat zeker de NPO en BNN-VARA, juist omdat ze met publiek geld werken, meer dan welk bedrijf afwegen of ze hun geld goed uitgeven. […] Er komt gewoon heel veel reclamegeld voor terug. Misschien wel het tienvoudige. Dat wordt verdiend rondom mijn programma en op de rest van 3FM. Als je zo rekent zijn van dat geld heel veel mooie documentaires, die geen geld opleveren, gemaakt.

2015-12-22 01:17:24 HEERLEN - De djs hebben een Glazen Houseparty georganiseerd in het Glazen Huis. 3FM djs Paul Rabbering, Domien Verschuuren en Giel Beelen zijn vanuit Heerlen 6 dagen en nachten lang geld aan het inzamelen voor kinderen en jongeren in oorlogs- en conflictgebieden. ANP KIPPA SANDER KONING


Of het bedrag van ruim een half miljoen klopt, weet Beelen niet goed. Zo zegt hij in het AD. Volgens de dj moet je als je ergens elke dag werkt van de wet in loondienst. Het bedrag gaat dus als salaris de boeken in, maar Beelen betaalt hier ook de mensen die hij in dienst heeft van. “Wat ik overhoud is heus nog een paar keer modaal, maar niet het genoemde bedrag.”


Zijn eigen bedrijf, Thirst-E Trust, staat in de boeken voor bijna een half miljoen euro. De cijfers komen uit 2014 en zijn dus ietwat achterhaald. Zijn tv-bedrijf Grap BV draaide in 2014 verlies, waarschijnlijk omdat hij in dat jaar weer volop radio ging maken. Zo stelt Quote.

Deze. 💖😘

Een bericht gedeeld door Giel Beelen (@giels) op


Beelen woont in een monumentaal appartement in het centrum van Haarlem. Op het hoogtepunt van zijn carrière, in 2009, kocht hij het voor 875.000 euro volgens het Kadaster.

Giel beelen huis woning


LEES OOK: Miriam ging na haar studie ‘even’ reizen, maar woont nu al 6 jaar in de wildernis van Nieuw-Zeeland – dit is haar reisadvies aan 20’ers