Philips verkoopt zijn activiteiten op het gebied van onder meer audio- en videoapparatuur aan het Amerikaanse Gibson Brands, vooral bekend als fabrikant van elektrische gitaren. Dat maakte het elektronicaconcern maandag bekend.

Gibson betaalt 135 miljoen dollar (98 miljoen euro) voor de divisie. Daarnaast kan Philips de komende 7 jaar inkomsten tegemoet zien uit een licentieovereenkomst voor het gebruik van zijn merknaam. Die zijn afhankelijk van de omzet die Gibson met de verkochte activiteiten behaalt, maar er geldt wel een minimum, zei een woordvoerder van Philips.

De verkoop wordt naar verwachting in de tweede helft van 2014 afgerond. De videotak (dvd en blu-ray) wordt pas in 2017 formeel overgedragen aan Gibson. Dat heeft te maken met lopende licentieovereenkomsten die Philips heeft met andere partijen.

Funai

Philips maakte begin vorig jaar bekend dat de entertainmentactiviteiten zouden worden uitbesteed aan het Japanse Funai, maar die overeenkomst werd in oktober weer ontbonden. Daarop werd de divisie onder de naam Woox Innovations opnieuw in de etalage gezet.

Gibson begon in 1902 als fabrikant van muziekinstrumenten, zoals mandolines en gitaren. Later kwam daar randapparatuur bij, zoals versterkers en luidsprekers. Inmiddels zet het bedrijf ook stappen in de consumentenelektronica. Het nam in 2012 een belang in het Japanse Onkyo en nam vorig jaar ook TEAC over.

Woox heeft zijn hoofdkantoor in Hongkong. Er werken wereldwijd zo’n 1900 mensen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl