Het aantal faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven daalt dit jaar naar verwachting met 15 procent naar zo’n achtduizend.

Dat schrijft het economisch bureau van ING in een vrijdag verschenen rapport.

In de eerste helft van het jaar vielen er 20 procent minder ondernemingen om. Vorig jaar ging nog een recordaantal van ruim 9400 bedrijven failliet. Volgens ING is het bedrijfsleven er financieel beter voor komen te staan door de geleidelijk aantrekkende economie.

Vooral in de bouw en de industrie, sectoren waar de laatste jaren de hardste klappen vielen, daalt het aantal bankroeten. De detailhandel en de horeca, die het vooral van consumenten moeten hebben, hebben het volgens ING nog steeds moeilijk.

Het aantal faillissementen komt dit jaar weer uit rond het niveau van crisisjaar 2009, toen een stijging van 70 procent te zien was.

Veel minder faillissementen in juni

Het aantal faillissementen is in juni fors gedaald. In totaal gingen 464 bedrijven en instellingen failliet. Dat is het laagste aantal per maand uitgesproken faillissementen van de afgelopen drie jaar, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag.

In mei waren er 552 faillissementen, in juni vorig jaar gingen 712 bedrijven en instellingen bankroet.

Vooral in de specialistische dienstverlening (onder meer advisering en onderzoek) nam het aantal faillissementen flink af ten opzichte van mei.

Ook in de meeste andere branches daalde het aantal faillissementen, maar in onder andere de handel en financiële dienstverlening nam het aantal nog toe. Dit zijn ook de twee branches waarin in juni de meeste bedrijven failliet zijn verklaard, respectievelijk 101 en 86.

Ongeveer 600 faillissementen per maand

In de bouwsector gaat het de goede kant op. In vergelijking met een jaar eerder liet de bouw in juni zelfs de grootste daling zien van het aantal faillissementen, van 128 naar 45. Uit eerder gepubliceerde CBS-gegevens bleek al dat de door de crisis zwaar getroffen bouwsector opkrabbelt. In april was de bouwproductie opnieuw hoger dan een jaar geleden. De bouw produceert al vanaf december elke maand meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Het voortschrijdend driemaandsgemiddelde, dat volgens het CBS een beter beeld geeft van de ontwikkeling van het aantal faillissementen, daalde van 598 in mei tot 577 in juni.

Het gemiddelde schommelt in de eerste helft van dit jaar rond de 600 en blijft daarmee redelijk constant. Wel is het aantal faillissementen een stuk lager dan in dezelfde periode van 2013.

Lees ook

Ondernemers in de bijstand: zzp'ers hebben het nog zwaar

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl