• Het hoger gerechtshof in Den Haag heeft uitspraak gedaan over dwangsommen die Gerard Sanderink aan zijn ex-vriendn moet betalen
  • Zij heeft hem aangeklaagd vanwege de ongegronde beschuldigingen die hij over haar heeft verspreid.
  • Sanderink moet Brigitte van Egten in totaal ruim 4,6 miljoen euro betalen.
  • Lees ook: Gerard Sanderink verliest ook zeggenschap over laatste aandeel Centric

Miljonair en zakenman Gerard Sanderink is zijn ex-vriendin meer geld verschuldigd wegens herhaaldelijke beschuldigingen aan haar adres.

Eerder oordeelde de rechtbank in Den Haag al dat hij bijna 2 miljoen euro aan dwangsommen moest betalen. In hoger beroep heeft het gerechtshof in Den Haag nog meer dwangsommen verbeurd verklaard, waardoor Sanderink in totaal meer dan 4,6 miljoen euro kwijt is.

Sanderink en zijn voormalige vriendin Brigitte van Egten, de voormalig directeur van zijn zonnepanelenbedrijf, liggen al jaren met elkaar overhoop. Sanderink zette haar aan de kant toen hij een relatie aanging met Rian van Rijbroek, een zelfverklaarde cyberdeskundige.

Sanderink beschuldigde Van Egten vervolgens op allerlei manieren van fraude. Ook beweerde hij dat ze actief was in de porno-industrie.

Van Egten klaagde hem daarop aan wegens smaad en eiste rectificaties. Omdat hij almaar doorging met de beschuldigingen moet Sanderink dwangsommen betalen. De privéconflicten van Sanderink halen al langer het nieuws, ook omdat ze gevolgen hebben voor zijn bedrijven.

Hij moest vanwege de kwestie al vertrekken als hoogste bestuurder van het door hem opgerichte IT-bedrijf Centric, besloot de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam in november vorig jaar. De 74-jarige Sanderink zou niet meer in staat zijn verstandige beslissingen te nemen over het 2500 werknemers tellende bedrijf met belangrijke klanten als De Nederlandsche Bank (DNB) en ASML.

In maart dit jaar werd Sanderink vervolgens per direct geschorst als topman van Strukton en ingenieursbureau Oranjewoud. Dat laatste hadden de commissarissen van de ondernemingen besloten.

LEES OOK: Gerard Sanderink moet per direct aftreden als bestuurder van zijn IT-bedrijf Centric: hij kan volgens het gerechtshof werk en privé niet gescheiden houden