De toezichthouder voor geneesmiddelen in Europa, het EMA, is furieus over plannen van de gemeente Amsterdam voor een nieuw erotisch centrum.

Twee van de drie locaties die daarvoor in beeld zijn, liggen vrijwel naast het hoofdkantoor van de waakhond. Het sekscomplex zou de veiligheid van medewerkers en bezoekers in gevaar brengen, zegt het Europees Geneesmiddelenbureau.

“Het bureau voert op het hoogste gepaste politieke en diplomatieke niveau actie, in samenspraak met de Europese Commissie, om een veilige werkomgeving voor medewerkers en deskundigen te verzekeren”, laat een woordvoerder van het EMA weten.

De organisatie verhuisde in 2020 van Londen naar Amsterdam na de Brexit. De keuze was in 2017 op Amsterdam gevallen. “Veiligheid was een belangrijke voorwaarde voor de keuze van een nieuwe EMA-locatie. Negentien lidstaten kwamen met een voorstel en moesten aantonen hoe ze voldoen aan de eisen van het bureau”, benadrukt het EMA. “Veiligheid van het EMA-terrein was een belangrijke overweging in de nominatie van Amsterdam.”

Amsterdam kondigde de plannen voor het erotisch centrum half februari aan. Het moet helpen om bordelen op de Wallen te kunnen sluiten. Twee mogelijke plekken liggen aan De Groene Zoom en de Europaboulevard, beide bij de RAI en de A10. Het kantoor van het EMA staat aan de Domenico Scarlattilaan op de Zuidas, bij station Amsterdam RAI.

Het EMA zegt dat het via de media over de plannen heeft gehoord, en dat het niet door de gemeente op de hoogte is gebracht. "Het EMA had verwacht geraadpleegd te worden tijdens het onderzoek naar de geschiktheid van de locatie. De verandering voor de Wallen is ingegeven door zorgen over overlast, drugshandel, dronkenschap en wangedrag. Als het erotisch centrum bij het gebouw van het EMA wordt gevestigd, brengt dit waarschijnlijk dezelfde negatieve gevolgen met zich mee voor de omgeving."

LEES OOK: Techpersoneel in Utrechtse kantoortoren werkt tussen 1.550 planten, bomen en struiken: zo’n kantoortuin vermindert stress, maar haalt weinig CO2 uit de lucht