De ontwikkeling van een vaccin duurt normaal vele jaren. Zelfs met alle extra inspanningen zal een Covid-19-vaccin pas over een jaar klaar zijn.

Daarbij nemen onderzoekers al veel vrijheden, zoals het overslaan van dierproeven.

Voor de veel genoemde groepsimmuniteit lijkt er nog lang geen ruimte. Ook in zwaar getroffen landen is hooguit 5 procent besmet geweest.

Volgens het Europees Geneesmiddelenbureau, EMA, zal een vaccin tegen Covid-19 op zijn vroegst over een jaar gereed zijn. De ziekte die het gevolg is van het coronavirus heeft wereldwijd inmiddels al bijna 300.000 levens geëist.

“We zien de mogelijkheid wanneer alles verloopt zoals gepland, dat sommige van die vaccins over een jaar gereed zijn om te worden goedgekeurd”, aldus Marco Cavaleri, hoofd van de afdeling biologische bedreigingen van de gezondheid.

De vaccindeskundige zei dat ook naar meer dan honderd andere behandelwijzen wordt gekeken. Sommige kunnen deze zomer al worden goedgekeurd in Europa. Om welke behandelwijzen het gaat, zei hij niet.

Groepsimmuniteit is ook in zwaar getroffen landen niet in zicht

In een heleboel landen waaronder Nederland zijn ingrijpende maatregelen afgekondigd die de verspreiding van het virus moeten tegengaan. Veel maatregelen verbieden bepaalde samenscholingen, evenementen en andere groepsactiviteiten. Die zouden moeten blijven gelden tot er een vaccin beschikbaar is.

Lees ook op Business Insider

Onderzoekers van het Franse Institut Pasteur wezen er donderdag nog op dat de groepsimmuniteit niet in zicht is. Wanneer 65 procent van de bevolking het coronavirus onder de leden heeft gehad, zou een volk dankzij de opgebouwde weerstand het virus zonder vaccin de baas kunnen worden. Maar het percentage mensen dat bijvoorbeeld in het zwaar getroffen Spanje of Frankrijk met het virus besmet is geweest, is hooguit 5 procent.

In heel de wereld werken farmaceutische bedrijven intensief aan de ontwikkeling van een vaccin. Dat proces duurt normaal gesproken vele jaren, inclusief het testen en de officiële registratie als geneesmiddel. Er is veel concurrentie, maar ook veel samenwerking zoals bijvoorbeeld tussen de giganten Sanofi en GSK.

De tijdsdruk brengt onderzoekers ertoe soms dierproeven over te slaan en meteen op mensen te testen. Daar is in maart al in de VS en China mee begonnen.

Lees ook: