“Wij staan er hier in Nederland misschien niet dagelijks bij stil, maar water wordt wereldwijd steeds schaarser”, aldus algemeen directeur Dick van Regteren van Genap. Het bedrijf uit ’s Heerenberg wil dit mondiale probleem oplossen. Met folies.

Al sinds 1951 is het mkb-bedrijf specialist in folietoepassingen voor de tuin-, land-, grond-, weg- en waterbouw. Wat folieconstructies zijn en wat het belang ervan is, zal niet meteen voor iedereen duidelijk zijn. “Toen ik hier 21 jaar geleden begon als medewerker in de buitendienst vroeg ik me ook echt wel even af wat ik nou precies ging doen”, lacht Van Regteren. Maar de diversiteit van het product greep hem en inmiddels is hij sinds 2012 niet alleen directeur maar ook eigenaar van het bedrijf.

“Wat we hier doen is zó uiteenlopend, het verveelt geen moment”, aldus Van Regteren. “Onze folietoepassingen worden overal ter wereld voor van alles gebruikt: van de opslag van mest- en biogas tot het isoleren van de tankterminals in het Botlek-gebied. We zijn bijvoorbeeld specialist in het drooghouden van bouwputten bij de aanleg van wegen en toeritten naar tunnels en aquaducten. En we worden ook regelmatig ingeschakeld voor de aanleg van vijvers bij golfbanen, pretparken en dierentuinen.”

Drinkwateropslagsysteem

Sinds een aantal jaar gebruikt het bedrijf zijn expertise ook om te voorzien in de mondiaal groeiende behoefte aan water. “We hebben een betaalbaar systeem ontwikkeld dat we wereldwijd exporteren en waarmee drinkwater kan worden opgeslagen. Het is een soort IKEA-pakketje: we leveren de losse onderdelen en gebruikers bouwen het zelf op”, vertelt Van Regteren.

“In het regenseizoen kan daar dan op een efficiënte manier drinkwater mee worden opgevangen. Onze speciale afdekkingen voorkomen algengroei, vervuiling van buitenaf en verdamping, waardoor het water schoon en goed bewaard blijft om te gebruiken in drogere periodes.”

Het systeem maakt schoon drinkwater toegankelijk in gebieden waar dat niet vanzelfsprekend is en dat stimuleert ook de zelfredzaamheid van de lokale bevolking, heeft Van Regteren gemerkt. “Er ontstaan lokale micro-economieën doordat mensen bijvoorbeeld een waterwinkeltje beginnen”, illustreert hij. “Dat is toch geweldig?”

Think global, act local

Sinds 2018 heeft het bedrijf een eigen vestiging in Kenia. “Dat land importeert bijna alles, maar wij besloten juist ter plekke te produceren. Zo stimuleren we de lokale economie en kunnen we makkelijker inspringen op regionale problematiek”, aldus de ondernemer. Het bedrijf zette een joint venture op met een lokale partner. “Wij leveren de technische kunde en ervaring, zij kennen de markt. Ons motto is think global, act local. Door lokaal te produceren vergroot je je impact.”

Naast Kenia richt Genap zich sinds kort ook op India. “We hebben daar een vestiging geopend omdat we geloven ook in die regio grote impact te kunnen maken met veilige wateropslag.“ Het bedrijf wordt bij het veroveren van de Indiase markt gesteund door ING, “de bank waar we al mee werken sinds ik directeur ben”, vertelt Van Regteren.

De Internationale Business Desk van ING wees Genap op het Oranje Handelsmissiefonds: een fonds dat ondernemers een jaar lang ondersteunt bij hun exportdroom. Het bedrijf schreef zich in en werd gekozen als één van de winnaars van 2020.

“De partners van het Oranje Handelsmissiefonds organiseren heel veel inspirerende initiatieven. Ze helpen ons ook met het leggen van belangrijke Indiase contacten”, aldus de ondernemer. “Door covid-19 konden we helaas niet op de geplande handelsmissie naar India, maar het programma heeft ons zeker verder geholpen en daar zijn we ING ook echt dankbaar voor.”

Innovatie

Naast het mogelijk maken van veilige wateropslag in landen waar dat nodig is, zijn er nog meer projecten waarmee Genap hoopt iets bij te kunnen dragen aan een betere wereld. “We werken bijvoorbeeld mee aan verschillende initiatieven die de mogelijkheden onderzoeken om grote onbenutte oppervlakken –  een meer, de zee, maar bijvoorbeeld ook een waterbassin of stortplaats – te voorzien van folie met geïntegreerde zonnepanelen”, vertelt Van Regteren.

”Hoe mooi zou het zijn als de afdekking die wordt gebruikt voor water- of mestopslag ook meteen een energiebron zou zijn? Ik denk dat dat een innovatie is met heel veel impact.”

Dergelijke initiatieven geven de algemeen directeur veel energie, vertelt hij. “We blijven een mkb-bedrijf uit de Achterhoek, maar we maken wel duurzame impact. Het is bevredigend om als bedrijf – naast je normale werkzaamheden – ook je maatschappelijk verantwoordelijkheid te pakken. Daar kunnen we onze passie in kwijt.”

Wil je weten wat ING voor jouw bedrijf kan betekenen als het gaat om verduurzamen? Lees hier meer of lees andere verhalen van ondernemers in de serie futureproof ondernemen.