Op 21 maart zijn er verkiezingen in de meeste Nederlandse gemeentes. En dat betekent dat lokale partijen zich weer van hun beste kant laten zien.

Of nou ja, ze doen een poging.

Ook dit keer zijn er weer talloze verkiezingsfilmpjes gemaakt met lokale helden in de hoofdrol. Soms grappig, vaak knullig, maar altijd vanuit het hart. Want laten we wel wezen: als je politiek actief wordt in je gemeente, heb je hart voor de zaak.

Dat partijen daarbij alle speciale effecten in iMovie uit de kast trekken, nemen we voor lief. Een overzicht van enkele opmerkelijke verkiezingsfilmpjes die we tegen zijn gekomen.


Lijsttrekker Marcus Rolloos van de VVD in Oegstgeest kijkt telkens boven de camera. Hangt daar misschien een bordje met zijn tekst? Nee, blijkt bij navraag. Een kleine oogafwijking is hiervan de oorzaak.


Protestpartij Steenbergen in Beeld heeft het niet zo op de burgemeester. En hoe kun je iemand nu beter belachelijk maken dan met een ludiek lied.


Hendrik van Nellestijn is de enige kandidaat van de Rhenense partij Tolbrug.nl. Zijn enige missie: de files rond de Rhenense Rijnbrug aanpakken. Met dit filmpje werd hij winnaar van de voor cabaretier Martijn Koning georganiseerde wedstrijd bij tv-programma Jinek. Let vooral op de stem.


"De afgelopen jaren heb ik vooral veel vergaderd en dat betekende weinig tijd voor beweging en sporten. Dat was helaas ook fysiek zichtbaar", schrijft Daniël van Schijndel van CDA Asten op Facebook. "Met het oog op de komende verkiezingen reden dus om weer fit te worden, want ik wil ook de komende vier jaar weer keihard aan de slag voor jou!" En daar hoort natuurlijk een filmpje bij.


Posters, pepermunt en pennen. Dat zijn de drie P's waar een goed verkiezingsfilmpje aan moet voldoen, aldus de politieke vloggers van de NOS. En de SGP en ChristenUnie in Lisse houden zich aan dat format, op sfeervolle achtergrondmuziek.


De Stadspartij voor Sittard Geleen en Born is dol op video-effecten. En marsmuziek.


Een beproefd genre is iets in scène zetten, zoals een ongeluk om een gevaarlijke verkeerssituatie aan te kaarten. De partij Zoetermeer Vooruit laat zien hoe dat moet.


Wat krijg je als je Deens en Achterhoeks mixt? Dan krijg je Jens Larsen, kandidaat raadslid voor de PvdA in Doetinchem.


Niks krakkemikkig geluid of een hakkelende voice-over. BuitenGewoon Leefbaar uit Steenwijkerland heeft z'n filmpje in laten spreken door een professionele radiostem. En dat klinkt dan toch ineens heel anders.


Hoe lok je mensen naar de stembus? Met een lied natuurlijk, denkt de gemeente Steenbergen. Op de melodie van Aux Champs Elysées heeft de gemeente een nummer laten maken, 'Heel Steenbergen Stemt'. Alleen is er niemand onder de dertig te zien in de videoclip.


Bas Zeilemaker van de SGP Zwartewaterland is een kei in het onthouden van zijn tekst. Alleen vallen voor de camera de punten en komma's nogal eens weg.


De lijsttrekker van Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg stelt zich voor in Hollywood-stijl. Met bombastische muziek, een Star Wars-sausje en gelukkig ook een boodschap.


Vier mannen te paard met strakke gezichten die de lokale politiek op willen schudden. De eerste twintig seconden van het verkiezingsfilmpje van Wijchen Lokaal zijn goud waard.


Matthieu Ouwens van CDA Dordrecht stelt zich voor op een bijzondere manier: hij is 37 jaar, waarvan acht jaar vader (!). Na elke zin lijkt hij in slaap te vallen. Is het vaderschap zo vermoeiend of ligt zijn tekst voor hem op tafel?


Bowen Straatman van de jongerenafdeling van Partij Nieuw Laarbeek roept mensen op om te gaan stemmen op 21 maart. De video is overigens een parodie op de actie van Bavaria om van carnaval een nationale feestdag te maken.


CDA Westland knalde een trailer online om hun campagne af te trappen. Het belooft een epische strijd te worden, als we het filmpje mogen geloven.


Als afsluiter een absolute knaller. Lokale partij De Gewone Man uit Oirschot benoemt alle problemen die er spelen in de gemeente. Dat doen ze in zwart-wit, in de stijl van een Amerikaanse maffiafilm.


LEES OOK: Deze BN’ers staan als lijstduwers op je kieslijst – maar geen haar op hun hoofd dat ze in de gemeenteraad gaan zitten