Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
1:12

Corruptie speelt zich in Nederland vaak af op gemeenteniveau, schrijft vakuitgave Binnenlands Bestuur. De gemeentepolitiek is kwetsbaar voor corruptie, omdat het toezicht beperkt is en de lijntjes kort zijn.

Nooit eerder scoorde Nederland zo hoog op het gebied van corruptie als afgelopen jaar, blijkt uit recent onderzoek van Transparency International.

Grote onderzoeksbureaus mogen zich vooral op de landelijke politiek richten wat corruptie betreft, volgens Binnenlands Bestuur is er juist ook veel mis in Nederland op gemeenteniveau. Niet alleen in Limburg, dat weleens gekscherend vergeleken wordt met Italië, ook in Den Haag, Krimpenerwaard, Alphen aan den Rijn en Amsterdam haalden beleidsmakers negatief het nieuws.

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos hangt zelfs een gevangenisstraf boven het hoofd vanwege vermeende vriendjespolitiek. Het maatschappelijk inzicht in de ernst van corruptie is wel groeiende, merkte de officier van justitie afgelopen week op tijdens de rechtszaak tegen De Mos.

Lees het hele verhaal op Binnenlands Bestuur: Van visreis tot voorkeurspositie: lokale corruptie schaadt democratie