Het lekken van de miljoenennota naar RTL is net als de hoedjes en de gouden koets een Haagse traditie. Ook dit jaar heeft RTL weer de hand weten te leggen op de cijfers. Wie gaat er op vooruit, wie  niet?

Eerder liet het kabinet doorschemeren dat iedere Nederlander het – kleine uitzonderingen misschien daargelaten – het beter zou krijgen. Dat blijkt ietsje anders te liggen. Maar gemiddeld gaan we er wel fors op vooruit: 2,6 procent.

Niemand gaat er, althans op papier, op achteruit. Dat is conclusie die valt op te maken uit de cijfers die RTL heeft gepubliceerd. Maar iedereen met een bijstanduitkering ziet zijn koopkracht echter in het geheel niet stijgen.

Ook AOW’ers gaan er maar een heel klein beetje op vooruit. Echtparen 0,3 procent, alleenstaande AOW’ers 0,8 procent. Ouderen met een aanvullend pensioen zien hun koopkracht met o,1 procent groeien.

Leuk wordt het voor een ieder die werkt. Wie het minimumloon verdient krijgt er als alleenstaande 5,3 procent bij.

Voor mensen met een modaal inkomen of hoger (circa 35.000 euro of meer), neemt de koopkracht ook toe. Meestal ligt het percentage ergens tussen de 1 procent en 3 procent.  Waarbij geldt, dat het percentage waarmee de koopkracht stijgt, wel iets afneemt naarmate het inkomen hoger wordt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl