De kaping van een passagiersvliegtuig dinsdag op het vliegveld van Larnaca is voorbij. Op beelden van de Cypriotische televisie was te zien dat de kaper met opgeheven armen uit het toestel kwam en zich overgaf. Hij werd gearresteerd.

Niemand van de passagiers of de bemanningsleden raakte gewond. De kaper dwong dinsdag het toestel, dat met 55 passagiers en zeven bemanningsleden van het Egyptische Alexandrië onderweg was naar Caïro, naar Larnaca op Cyprus te vliegen.

Er waren in totaal zes Nederlanders aan boord, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag dinsdag.

Vijf van hen mochten redelijk snel het vliegtuig verlaten. Een zesde, een 56-jarige man, werd later vrijgelaten en opgevangen door een ambassademedewerker. Hij maakt het volgens het ministerie naar omstandigheden goed. De man die is vrijgelaten zat lange tijd in het vliegtuig met nog drie andere buitenlanders.

Brief voor ex-vrouw

Het vliegtuig van EgyptAir was dinsdagochtend op weg van het Egyptische Alexandrië naar vermoedelijk de hoofdstad Caïro, maar werd gedwongen te landen in Cyprus. De kaping van het toestel zou volgens de president van Cyprus geen terroristische achtergrond hebben.

De Egyptenaar, die Seif Eldin Mustafa heet, had volgens de Cypriotische staatstelevisie vermoedelijk persoonlijke motieven. Hij zou de politie hebben gevraagd een door hem geschreven brief aan zijn ex-vrouw, die in Larnaca woont, te geven. Volgens ooggetuigen gooide Mustafa de in het Arabisch gestelde brief uit een raam van het vliegtuig.

Over de beweegredenen van Mustafa is veel onduidelijkheid. De Cypriotische staatsomroep berichtte later dat de kaper heeft gevraagd om de vrijlating van vrouwelijke gevangenen in Egypte. Bronnen bij de politie melden dat hij asiel heeft aangevraagd.

De Egyptische autoriteiten, die de dader eerder per abuis identificeerden als Ibrahim Samaha, hebben Samaha hun verontschuldigingen aangeboden. De hoogleraar diergeneeskunde aan de universiteit van Alexandrië was een van de gegijzelde passagiers.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl