Het Openbaar Ministerie vervolgt PVV-leider Geert Wilders wegens discriminatie. Dat heeft het OM donderdag bekendgemaakt.

Her OM verdenkt Wilders van aanzetten tot haat en discriminatie. Dit vanwege zijn ‘minder Marokkanen’-uitlatingen in maart. Er kwamen meer dan 6400 aangiften binnen.

Tijdens een campagnebezoek aan het Haagse stadsdeel Loosduinen op 12 maart zei Wilders dat Den Haag “een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen” zou moeten worden.

Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen een week later vroeg Wilders de zaal met PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde “minder, minder, minder”, waarop Wilders zei: “dan gaan we dat regelen”.

Wilders werd in oktober als verdachte aangemerkt en begin december verhoord. Het OM zei eerder al dat vervolging in de rede zou liggen.

Wilders: onbegrijpelijk besluit van OM

Wilders vindt het een "onbegrijpelijk besluit'' van het Openbaar Ministerie (OM) om hem te vervolgen wegens discriminatie.

"Ik heb gezegd wat miljoenen mensen denken en vinden. Voor de tweede keer wil men blijkbaar afrekenen met iemand die de waarheid spreekt. Het is een gotspe dat ik me daarvoor voor de rechter moet verdedigen. Het OM zou zich bezig moeten houden met het vervolgen van jihadisten in plaats van mij'', zei hij donderdag tegen persbureau ANP. "De PVV is de grootste in de peilingen. Dat bevalt de elite blijkbaar niet."

Volgens Wilders is het geen toeval dat het OM zijn besluit bekend heeft gemaakt "op de dag dat het kabinet dreigt te vallen'', zei hij in het Kamergebouw. "Ik ga met opgeheven hoofd verder met een goede advocaat.''

Eerder deze maand werd Wilders in opdracht van het OM verhoord door de Rijksrecherche. Toen zei hij al dat hij niets terugneemt van de 'minder Marokkanen'-uitlatingen die hij in maart deed, omdat hij vindt dat hij niets verkeerd heeft gezegd. Als het OM hem vervolgt, is dat "politiek gemotiveerd'', zei hij.

Wilders benadrukt altijd dat hij zich verzet tegen de "gewelddadige totalitaire ideologie - de islam - die dood en verderf zaait". Hij vindt dat het voor hem als gekozen politicus zijn taak en zijn plicht is om de gevaren van onder meer de "massa-immigratie en de voortschrijdende islamisering'' te benoemen. De PVV-leider zegt dat hij niet discrimineert en geen haat zaait of daartoe aanzet.

'Blijdschap om vervolging Wilders'

De mensen en organisaties die aangifte hebben gedaan tegen Wilders, zijn "erg blij'' met de beslissing om hem te vervolgen, laat advocaat Göran Sluiter donderdag weten namens onder meer het Landelijk Beraad Marokkanen, Nederland Bekent Kleur en Platform Stop Racisme.

Het Openbaar Ministerie vervolgt de PVV-leider voor het aanzetten tot haat en discriminatie vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitlatingen. Er kwamen in totaal meer dan 6400 aangiften binnen.

Sluiter hoopt op een snelle afronding van de zaak. Hij noemt de beslissing om tot vervolging over te gaan, geen verrassing.

De advocaat denkt dat de uitspraak van de Hoge Raad deze week over de Amsterdamse politicus Delano Felter veelzeggend is. Het gerechtshof in Amsterdam moet opnieuw kijken of zijn antihomo-uitspraken beledigend en strafbaar zijn. Felter werd eerder vrijgesproken.

"Onze hoogste rechter benadrukt dat ook een politicus de verantwoordelijkheid heeft te voorkomen dat zijn uitlatingen in strijd zijn met de wet en de grondbeginselen van de democratische rechtsstaat'', aldus Sluiter.

De Stichting Iedereen Gelijk, die ook aangifte deed tegen Wilders, zegt verheugd te zijn. "In dit land mogen dergelijke kwetsende en haatzaaiende teksten niet zonder gevolg blijven'', aldus woordvoerder Farid Azarkan. "Samen met onze advocaat zullen wij alles doen om deze vreselijke uitspraken niet onbestraft te laten.''

'Vervolging Wilders signaal naar samenleving'

Mohamed Rabbae van het Landelijk Beraad Marokkanen vindt de vervolging van Wilders "een goed signaal naar de samenleving", zei hij donderdag in een reactie. "Deze stap laat zien dat iedereen gelijk is en ook de heer Wilders niet boven de wet staat. Willen we dit land bij elkaar houden, is het belangrijk dat iedereen gelijk behandeld wordt'', aldus Rabbae.

Rabbae: "Het besluit heeft lang op zich laten wachten. Maar ik begrijp dat het OM tijd moest nemen voor deze ingewikkelde zaak.''

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl