Ondanks stevige beschuldigingen van oud-collega’s, kan de rechter niet vaststellen dat een manager van de Noord-Hollandse IT-dienstverlener SSC DeSom zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Hij zou zichzelf op de werkvloer “de beul” hebben genoemd.

Dat blijkt uit een afgelopen week gepubliceerd rechtbankverslag van een zitting in december 2023 op Rechtspraak.nl. De zaak loopt nog en deze maand worden getuigen gehoord.

Het bedrijf uit Wognum wil beschuldigingen van verwijtbaar handelen door collega’s inzetten om de leidinggevende te ontslaan. Het publiek gefinancierde SSC DeSom faciliteert IT-werklekken voor zes gemeenten in West-Friesland.

Volgens de begroting voor 2024 dragen zij dit jaar bijna 7 miljoen euro bij aan de publieke dienstverlener.

Leidinggevende zou zich 'slavendrijver' hebben genoemd

Na signalen over het grensoverschrijdende gedrag van de man liet SSC DeSom een onafhankelijk onderzoek op de werkvloer uitvoeren. Verschillende medewerkers schetsen daarin volgens het bedrijf het beeld van een angstcultuur. Zo geven zij aan dat de man in kwestie gezegd zou hebben: “Ik ben een slavendrijver. Tussen half 8 en half 5 zijn de mensen van mij en ga ik er met de zweep overheen.”

De leidinggevende zou zichzelf "de beul" hebben genoemd en medewerkers zouden er "nog wel achter komen waarom".

Ook zou hij collega's hebben begroet met "hee bitches" en werknemers van de klantenservice "de telefoonmiepjes" hebben genoemd, die "dom zijn" en "niks kunnen". Volgens een collega zou de man ook hebben gezegd: “Ik wil niet dat hier nog gelachen wordt. Jullie moeten serieus zijn en ik wil geen grapjes meer”.

Manager zelf weerspreekt beschuldigingen

De man zelf stelt deze uitlatingen niet te hebben gedaan, of deze zijn volgens hem uit de context gehaald. Er zijn volgens hem bovendien ook medewerkers die positieve verklaringen over hem hebben afgelegd.

De man, die al sinds september thuis zou zitten, eist van zijn werkgever bij een ontslag zo'n 70.000 euro, bestaande uit een bruto billijke vergoeding van ruim 64.000 euro en een bruto transitievergoeding van ruim 5.600 euro. Aangezien SSC DeSom publiek gefinancierd is, zou zoiets uiteindelijk door de belastingbetalers van de zes gemeenten moeten worden opgehoest.

SSC DeSom meent tevens dat de man niet heeft voldaan aan de regels rondom "de toekenning van devices en voor nevenwerkzaamheden". Wat er volgens het bedrijf loos zou zijn, vermeldt de rechtbank niet. De kantonrechter meent op dit punt dat er nog onvoldoende bewijs is.

Ook wat betreft het vermeende grensoverschrijdende gedrag, is het bewijs volgens de rechtbank nog te dunnetjes. Uit de afgelopen week gepubliceerde uitspraak van de rechter, die eind december werd gedaan, blijkt dat DeSom tot 18 januari kreeg om meer bewijs te leveren. Zo wilde de rechter weten hoeveel medewerkers in het onderzoek klaagden over de man en wie zij zijn. Vervolgens zou een verhoor worden ingepland.

Als de beschuldigingen bewezen worden, vindt de rechtbank dit overigens wel degelijk een reden tot ontslag, blijkt uit het rechtbankverslag.

SSC DeSom heeft het gevraagde bewijs inmiddels geleverd, zo blijkt. Afgelopen week, op 2 april, vond het eerste getuigenverhoor plaats, meldt Rechtbank Noord-Holland aan Business Insider Nederland. Een tweede verhoor staat gepland voor 17 april. Vervolgens kunnen er nog tegengetuigen gehoord worden, aldus een woordvoerder van de rechtbank.

Het rommelt al langer bij SSC DeSom

Het is niet de eerste keer dat leidinggevenden bij SSC DeSom op non-actief komen te staan. NH Nieuws meldde medio december dat de directeur in februari 2023 op non-actief was komen te staan na een integriteitsonderzoek. Ook zijn volgens NH Nieuws twee medewerkers op sleutelposities ontslagen naar aanleiding van het onderzoek. Deze kwestie kostte gemeenten, die het bedrijf financieren, in totaal 425.000 euro aan onder meer juridische kosten en ontslagvergoedingen.

Of de huidige rechtszaak raakvlakken vertoont met de eerder door NH Nieuws aangehaalde zaak en of de man nog bij SSC DeSom werkzaam is, is onbekend. SSC DeSom wilde niet reageren op schriftelijke persvragen van Business Insider Nederland. "Wij doen nooit uitspraken over zaken die onder de rechter zijn", schrijft directeur Maarten Vrolijk.

Een eventuele uitspraak in deze zaak vindt naar verwachting plaats in juli of augustus, laat de rechtbank weten aan Business Insider Nederland.

LEES OOK: Belastingambtenaar krijgt per ongeluk te veel salaris en wil dat niet terugbetalen: dit zegt de rechter