• Er zijn geen aanwijzingen in de jaarcijfers van de Stichting Forum voor Democratie uit 2016 van Russische betalingen in dat jaar.
  • Dat blijkt uit stukken die zijn ingezien door onderzoeksplatform Investico en De Groene Amsterdammer.
  • Forum-leider Thierry Baudet heeft suggesties over Russische betalingen ten stelligste ontkend.
  • Lees ook: Tweede Kamer wil debat over vermeende Russische betalingen aan Europese politici 

Er is sinds enkele weken veel te doen om berichten over vermeende betalingen van Rusland aan Europese politici, waarbij in mediaberichten ook Forum voor Democratie is genoemd.

Tsjechische inlichtingendiensten hebben een netwerk opgerold dat Russische propaganda verspreidde in Europa. Dat deed het met geld uit Moskou, volgens de Tsjechische premier Petr Fiala. Er zouden ook Europese politici betaald zijn. Nieuwssite Deník N noemde FVD-voorman Thierry Baudet en FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff als betrokkenen.

Het Nederlandse kabinet heeft desgevraagd van de Tsjechische autoriteiten geen concrete informatie gekregen waaruit blijkt dat Nederlandse personen of organisaties geld hebben gekregen om Russische propaganda te verspreiden, meldde minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

Baudet heeft van zijn kant “ten enen male, nogmaals, ondubbelzinnig en met klem” ontkend dat zijn partij van Rusland afhankelijk is. “Er ís geen geld betaald aan ons, er ís geen ‘kompromat’, geen afpersing, geen cash, geen crypto, geen overboeking – er is ook geen enkele andere link van #FVD met het Kremlin”, stelde de voorman van Forum in een reactie.

Geen aanwijzing Russische betalingen aan Forum in jaarcijfers van 2016

Een belangrijke kwestie die hierbij speelt is de transparantie over de jaarcijfers van de Stichting Forum voor Democratie. Tijdens een Kamerdebat van 27 maart stelde Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA dat er geen recente cijfers waren gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Onderzoeksplatform Investico en weekblad De Groene Amsterdammer hebben nu wel inzage gekregen in veel oudere jaarcijfers van uit het jaar 2016. Die stukken zijn begin 2017 onderdeel geweest van een rechtszaak.

Er zijn volgens Investico en De Groene Amsterdammer geen aanwijzingen dat er sprake is van Russische financiering in de jaarcijfers van 2016. "Overigens zou het uitermate opmerkelijk zijn als een organisatie of politieke partij eventueel uit Rusland afkomstige giften expliciet zou vermelden in het jaarverslag", stelt Investico.

LEES OOK: Het kabinet zegt geen informatie van Tsjechië te hebben gekregen over het omkopen van Nederlandse politici om Russische propaganda te verspreiden