Na het vertrek van Steve Ballmer als algemeen directeur van Microsoft staat het softwarebedrijf nog een historisch moment te wachten: Bill Gates zou erover denken om zijn post als voorzitter van de raad van commissarissen op te geven.

Dat zeggen ingewijden tegenover persbureau Bloomberg.

Gates zou wel directielid blijven, maar zich gaan richten op productontwikkeling. Volgens een bron zou hij minstens één dag per week weer terug op de werkvloer komen.

Want dat is het slagveld waar Microsoft de strijd om de consument lijkt te verliezen van bedrijven als Google, Facebook en Apple. Het bedrijf slaagt er minder goed in om nieuwe producten te ontwikkelen waar consumenten geld aan willen uitgeven. Vooral op het gebied van mobiele apparaten en internetdiensten loopt Microsoft achter.

Revolutionair

Juist door het ontwikkelen van revolutionaire producten legde Gates de basis voor Microsoft. Het is wel de vraag of hij kan inspringen op het feit dat de pc steeds minder centraal is komen te staan.

Gates bekleedt de functie van voorzitter nu al 33 jaar. Gates trad terug als directeur in 2000, en had daarna de leiding over de ontwikkeling van software bij Microsoft. In 2008 hield hij daarmee op, om zich volledig te kunnen wijden aan zijn filantropische stichting, de Bill & Melinda Gates Foundation.

Samenwerking met Nadella

Steve Ballmer wordt vermoedelijk opgevolgd door Satya Nadella, die al jarenlang werkt bij Microsoft. Volgens de bronnen van Bloomberg was Gates groot voorstander van de kandidatuur van Nadella, wat erop wijst dat de twee in de toekomst goed zullen samenwerken.

Het vooruitzicht dat Ballmer en Gates aanblijven als directeuren schrok kandidaten voor de post van algemeen directeur af, zeggen ingewijden. Gates en Ballmer zijn bovendien grootaandeelhouder.

Lang aanzitten

Er is kritiek op de huidige samenstelling van het Microsoft-bestuur. Er zijn negen bestuursleden, van wie zeven onafhankelijk. Drie van hen zitten langer dan acht jaar in het bestuur, onder wie David Marquardt, die maar liefst 33 jaar aanzit - hij was er vanaf het begin bij.

Dit kwartaal treedt naar verwachting Mason Morfit, voorzitter van de activistische aandeelhouder ValueAct Holdings LP, toe tot het bestuur. ValueAct wil juist dat Microsoft zich meer gaat richten op zakelijke software, in plaats van consumentenproducten.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl