De Europese gasprijs is woensdag voor de vijfde dag op rij gestegen. Dat is de langste reeks van prijsstijgingen sinds april dit jaar. Eerder deze maand daalde de gasprijs juist nog sterk doordat gasleveringen uit Noorwegen weer toenamen, na afronding van onderhoudswerkzaamheden aan installaties in het land.

Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam steeg de gasprijs voor levering in augustus woensdagochtend tot 34 euro per megawattuur, om daarna iets terug te zakken tot 32 euro per megawattuur. Begin vorige week bedroeg de prijs nog zo’n 25 euro per megawattuur.

De gasprijs ligt daarmee nog altijd ruim onder de piek van augustus vorig jaar. Toen moest meer dan 340 euro per megawattuur worden betaald door zorgen over tekorten in de winterperiode als gevolg van de sterk gedaalde leveringen uit Rusland.

Meer vraag naar gas door hittegolf Zuid-Europa

Hoewel Europa relatief goed uit de energiecrisis van vorig jaar is gekomen en de gasopslagfaciliteiten nog altijd aanzienlijk voller zijn dan normaal voor de tijd van het jaar, hebben verstoringen van het aanbod en pieken in de vraag nog wel invloed op de prijs.

Zo wordt de recente prijsstijging mede veroorzaakt door het warme weer in Zuid-Europa. Daardoor is de vraag gestegen in landen zoals Italië, dat voor de elektriciteitsopwekking afhankelijk is van gas.

Handelaren houden de weersvoorspellingen voor augustus dan ook nauwlettend in de gaten om de toekomstige gasconsumptie te voorspellen. De prijsstijging in Europa gaat ook hand in hand met de hogere kosten voor gas in Azië, omdat de twee regio's met elkaar concurreren om het beschikbare vloeibaar gemaakt aardgas (lng).

De komende weken zal de aanvoer van gas naar verwachting ook worden beperkt door verschillende verstoringen aan de aanbodkant. Zo is in de Verenigde Staten een deel van de Columbia Gas Transmission-pijplijn afgesloten na een brand in de buurt, waardoor de toevoer van gas naar de Cove Point LNG-fabriek is afgenomen. En in Rusland is Yamal LNG van plan om in augustus een deel van de gasproductie gedurende drie weken stil te leggen voor werkzaamheden.

Ook staat in Noorwegen volgende maand nieuw onderhoud gepland aan grote installaties. Noorwegen is de belangrijkste gasleverancier aan Europa geworden door het wegvallen van een groot deel van de Russische leveringen vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat Noorse gas gaat via onderzeese pijpleidingen naar bijvoorbeeld Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Voor de komende winter wordt cruciaal of er in Europa een strenge of juist milde winter volgt. Dat kan, in combinatie met het aanbod van lng, zeer veel uitmaken voor de balans op de Europese gasmarkt en daarmee ook voor de prijzen die bedrijven en consumenten betalen.

Op de consumentenmarkt zijn vaste contracten voor gas en stroom, waarbij prijzen bijvoorbeeld voor 1 jaar worden vastgezet, relatief populair. Maar gelet op de grote onzekerheden is het zeer lastig om voorspellingen te doen over de ontwikkeling van gasprijzen dit najaar.

LEES OOK: Gas spotgoedkoop komende winter…of een nieuwe prijspiek? Analisten zijn sterk verdeeld