Bij een explosie in een historisch pand in het centrum van Parijs zijn bijna dertig mensen gewond geraakt, waaronder vier ernstig. Het pand stortte na de explosie in. Twee mensen gelden als vermist, mogelijk liggen zij nog onder het puin. In het gebouw was de particuliere design- en modeschool Paris American Academy gevestigd.

De autoriteiten vermoeden dat het een gasexplosie was. Getuigen vertellen een “oorverdovende ontploffing” te hebben gehoord. Ook is een grote vuurbal gezien. Daarna brak er een felle brand uit. De hulpdiensten stuurden honderden brandweerlieden naar het gebouw om het vuur te blussen. Zij hebben de brand inmiddels onder controle, zegt de politie.

Door de explosie raakten ook aangrenzende gebouwen beschadigd. Door de kracht van de ontploffing sneuvelden nog tot op 400 meter afstand ruiten, melden verslaggevers van het Franse persbureau AFP. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin riep mensen op uit de buurt te blijven om de hulpdiensten niet in de weg te lopen. Hij brak zelf een bezoek aan de stad Nancy af om ter plaatse te gaan.

Het getroffen gebied ligt aan de rand van Quartier Latin, een deel van de Franse hoofdstad dat populair is onder toeristen. Justitie heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de explosie. Een aanklager sprak de hoop uit dat slachtoffers met lichte verwondingen de onderzoekers van bruikbare informatie kunnen voorzien.

LEES OOK: Zoektocht naar Titan: bonkende geluiden gehoord – werknemer ontslagen nadat hij twijfels over de veiligheid van de onderzeeër aankaartte