Het boek van Watergate-journalist Bob Woodward over Donald Trumps periode in het Witte Huis is sinds dinsdag officieel te koop.

En dus komen er ook steeds meer opmerkelijke verhalen over de Amerikaanse president naar buiten.

Zoals de anekdote over de eerste ontmoeting tussen de net verkozen Trump en zijn beoogd economisch topadviseur Gary Cohn in november 2016.

Het duo ontmoette elkaar in Trump Tower in New York. Daar wilde Cohn weten hoe Trump dacht over verschillende economische issues, zoals de Federal Reserve en de staatsschuld. De voormalige topman van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs kon zijn oren niet geloven.

Cohn zei tegen Trump dat de Fed tijdens zijn ambtstermijn waarschijnlijk de rentes zou verhogen. Trump kwam toen met een oplossing: “We lenen gewoon heel veel geld, houden dat vast en verkopen het dan om geld te verdienen”, zei de president volgens Bob Woodward.

Het klopt dat bedrijven vaak lenen op het moment dat de rente laag staat, maar voor de overheid ligt dat anders. Cohn was "geschokt door Trumps gebrek aan basale kennis" over wat de gevolgen zijn als de VS zich nog meer in de schulden steekt, schrijft Woodward.

Trump wilde de geldpers aanzetten

Een van de verkiezingsbeloftes van Trump was juist om de staatsschuld te verlagen tijdens zijn presidentschap. Door geld te lenen zou het tekort juist oplopen, legde Cohn uit. En weer had Trump een pasklare oplossing:

"Zet de pers aan, print meer geld", zei Trump volgens Woodward.

Cohn zei dat dat een desastreus effect zou hebben op de Amerikaanse economie. Door de geldpers aan te zetten, loopt de inflatie volgens economen op. Dat betekent dat producten en diensten duurder worden voor consumenten en bedrijven. Maar Trump kwam later in het gesprek nog eens terug op zijn idee.

Cohn wees ook op het Schuldenplafond van de Verenigde Staten, de wettelijke limiet voor de hoogte van de Amerikaanse staatsschuld. Zodra dit bedrag wordt bereikt, begint men met het sluiten, de zogenoemde shutdown, van alle niet-essentiële overheidsdiensten. Zelfs het in zicht komen van het plafond kan al schadelijk zijn voor de financiële markten en groei van de economie.

Maar volgens Woodward kwam de boodschap van Cohn niet aan. "Het was duidelijk dat Trump niet begreep hoe de Amerikaanse staatsschuld precies werkt", schrijft de ervaren journalist in zijn boek.

Cohn botste meerdere keren met Trump

Trumps visie op de staatsschuld komt het meest overeen met de Modern Monetary Theory, een radicale theorie die stelt dat de angst voor nationale schulden is ingebeeld. De staatsschuld is geen echte schuld en de overheid heeft in principe onbeperkt geld.

Maar deze theorie is niet gangbaar bij zowel de Republikeinen als Democraten, en bovendien omstreden onder economen.

Het gesteggel over de staatsschuld was slechts de eerste van vele conflicten tussen Trump en Cohn, schrijft Woodward. Cohn botste herhaaldelijk met de president en jatte zelfs documenten van Trumps bureau om te voorkomen dat hij ze zou ondertekenen.

Hij stapte uiteindelijk in maart 2018 op als hoofd van de Nationale Economische Raad, nadat Trump zijn plan doorzette om heffingen op buitenlands staal en aluminium in te stellen.

Lees meer onthullingen uit het boek van Bob Woodward over het Witte Huis onder Trump »