• De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen wil met financiële toezichthouders praten over forse koersschommelingen veroorzaakt door speculatie op de beurs.
  • Zo wisten beleggers die actief zijn op het sociale forum Reddit de koers van Gamestop omhoog te duwen. Sinds het hoogtepunt heeft het aandeel inmiddels een koersverlies van meer dan 80 procent.
  • De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met stevige winsten gesloten.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen roept de toezichthouders van de aandelenmarkt en de financiële markten bijeen om te spreken over de hevige koersschommelingen als gevolg van handel door particulieren in aandelen van onder meer GameStop.

Maandag raakte GameStop, dat afgelopen week door Reddit-beleggers vier keer zo hoog werd gezet, al zo’n derde van zijn waarde kwijt.

Dinsdag zakte de koers met nog eens 60 procent. Sinds het hoogtepunt vorige week heeft het aandeel een koersverlies van meer dan 80 procent. Het aandeel sloot maandag op 90 dollar, terwijl het afgelopen week nog op bijna 500 dollar noteerde

Lees ook: Dit is de beste manier om te ‘speculeren’ op GameStop: zet een flesje wijn in op de koers over 1 jaar, meer niet

Veel zogeheten shortsellers, die speculeerden op koersverlies van het bedrijf, hebben door de plotselinge stijging hun verlies genomen. Bioscoopketen AMC, ook geliefd bij de Reddit-beleggers, leverde ongeveer 41 procent in.

Lees ook: GameStop eindigt de knotsgekke beursweek 400% in de plus: ‘Dit is erger dan het casino, dit is spelen met vuur’

Yellen wil overleg met toezichthouders over speculatie

Minister van Financiën Yellen gaat de marktvolatiliteit bespreken met de hoofden van beurswaakhond SEC, de Federale Reserve, de Federale Reserve Bank van New York en de waakhond van de derivatievenmarkt CFTC.

Daarvoor heeft ze toestemming gevraagd van juristen op het gebied van ethiek van haar departement omdat zij in het verleden geld ontving voor spreekbeurten bij hedgefonds Citadel LLC.

Dat fonds verloor veel geld doordat particuliere beleggers de waarde van aandelen van onder meer gamestop opstuwden, terwijl Citadel op waardeverlies had ingezet.

'Integriteit markten belangrijk'

Een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Financiën zei dat de bijeenkomst mogelijk woensdag al plaatsvindt.

"Minister Yellen vindt de integriteit van de markten belangrijk en heeft gevraagd om een discussie over de recente wisselvalligheid in de financiële markten en of de recente gebeurtenissen rijmen met het beschermen van investeerders en eerlijke en efficiënte markten", zei een woordvoerder van het ministerie tegen persbureau Reuters.

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met stevige winsten gesloten. Beleggers verwerkten weer een reeks bedrijfsresultaten en Wall Street merkten ook dat de beursgekte door acties van kleine beleggers op internetforum Reddit in rap tempo afneemt.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,6 procent hoger op 30.687,48 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 1,4 procent tot 3826,31 punten en techbeurs Nasdaq kreeg er 1,6 procent bij op 13.612,78 punten.

LEES OOK: Nerds versus Wall Street: dit is het verhaal achter de dollemansrit van GameStop op de beurs – en de omstreden rol van beleggingsapp Robinhood