Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet onderzoek naar onregelmatigheden in de handel van aandelen van gamesbedrijf Azerion. In verband hiermee treedt Atilla Aytekin, een van de topmannen van het aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijf, tijdelijk terug.

Bij voetbalfans is Azerion bekend als mede-eigenaar van de Eredivisie-club Fortuna Sittard. Het bedrijf is ook de naamsponsor van de Nederlandse eredivisie voor het vrouwenvoetbal.

Azerion, dat spelletjes ontwikkelt voor mobiele telefoons, geeft aan weinig te kunnen zeggen over de aard van het onderzoek. Het enige wat het bedrijf weet, is dat het gaat om de naleving van de regels ter voorkoming van marktmisbruik en dat de AFM zich richt op Principion Holding, de grootste aandeelhouder van Azerion.

Aytekin is een van de eigenaren van die houdstermaatschappij. Hij heeft volgens de onderneming in nauw overleg met de raad van commissarissen besloten dat de belangen van het bedrijf het beste gediend zijn als hij zijn taken tijdelijk neerlegt.

De leiding bij Azerion blijft voorlopig in handen van mede-topman Umut Akpinar en financieel directeur Ben Davey. Daarmee verandert er in de praktijk eigenlijk niets in de dagelijkse aansturing, laat het bedrijf weten.

Azerion groeit snel

Azerion werd in 2014 opgericht en groeit snel, mede door overnames. De onderneming zit bijvoorbeeld achter de spellen Governor of Poker 3 en Hotel Hideaway. Het hoofdkantoor staat in Amsterdam en het bedrijf heeft verspreid over Europa mensen in dienst.

De onderneming ging in februari via een ‘Special Purpose Acquisition Company’, ofwel SPAC, naar de beurs. Hierbij voegen een aan de beurs genoteerd leeg bedrijf en een bestaande onderneming zich samen, om zo de beursgang te versnellen en te vereenvoudigen.

Na het samengaan van Azerion met de lege beurshuls EFIC1, traden Chris Figee, de CFO van KPN en Klaas Meertens, een professionele belegger, tot de raad van commissarissen van Azerion.

LEES OOK: Ruim 3 miljoen huishoudens die niet beleggen, zouden dat verantwoord kunnen doen met €20.000, volgens AFM