Biotechnologiebedrijf Galapagos gaat samenwerken met het Amerikaanse Gilead Sciences bij de wereldwijde ontwikkeling en verkoop van het reumamedicijn filgotinib. De samenwerking werd donderdag gezamenlijk aangekondigd door de partijen.

Galapagos krijgt daarbij direct een betaling van 725 miljoen dollar, bestaande uit een licentiebetaling van 300 miljoen dollar en een investering in het kapitaal van Galapagos van 425 miljoen dollar. Galapagos kan verder tot 1,35 miljard dollar aan mijlpaalbetalingen ontvangen, plus royalty’s op wereldwijde omzet. De transactie is goedgekeurd door de raden van bestuur van beide ondernemingen.

De bedrijven gaan volgend jaar beginnen met de Fase 3-studies in reumatoïde artritis en de ziekte van Crohn. ,,We zijn erg enthousiast over het vooruitzicht van filgotinib als medicijn in reumatoïde artritis en andere ziektes met een sterke partner als Gilead, die deze behandelingen snel wil ontwikkelen voor patiënten”, aldus Onno van de Stolpe, topman van Galapagos.

Prijs

Gilead zal inschrijven op aandelen Galapagos tegen een prijs van 58 euro per aandeel, wat neerkomt op een premie van 20 procent op de gemiddelde slotkoers van de afgelopen dertig dagen. Na de aandelenuitgifte zal Gilead ongeveer 15 procent van de uitstaande aandelen van het Belgische biotechbedrijf bezitten. Het aandeel Galapagos sloot woensdag op 52,60 euro.

In september werd nog bekend dat farmaceut AbbVie geen gebruik zou maken van zijn recht om een licentie te nemen op filgotinib. Het bedrijf besloot verder te gaan met een vergelijkbaar middel dat intern werd ontwikkeld. Door het besluit van AbbVie liep Galapagos 200 miljoen dollar mis.

Onderhandelingen

Een woordvoerster van Galapagos liet in een reactie weten dat de onderhandelingen met Gilead ongeveer 2,5 maanden hebben geduurd. Ze wilde geen commentaar geven of Gilead zijn belang op termijn verder zal vergroten. Wel wees ze op opmerkingen van Van de Stolpe dat het bedrijf onafhankelijk wil blijven.

De samenwerking met Gilead is volgens haar ,,extreem nuttig'' om de toekomstambities van Galapagos te kunnen realiseren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl