De beurs in Amsterdam is woensdag met een kleine plus gesloten in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve. Ook elders in Europa waren de beurzen overwegend groen gekleurd. Op het Damrak viel de handelsupdate van Heijmans in goede aarde.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,2 procent hoger op 554,49 punten. De MidKap won 1 procent tot 855,65 punten. Parijs won 0,2 procent, maar Londen ging 0,1 procent omlaag. In Frankfurt, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, klom de DAX 1,8 procent.

Grootste stijgers in de AEX waren biotechnoloog Galapagos en digitaal beveiliger Gemalto met winsten tot 4,1 procent. Tankopslagbedrijf Vopak stond onderaan met een verlies van 1,6 procent. Informatieleverancier Wolters Kluwer daalde 0,8 procent na een handelsbericht.

In de MidKap werd de kopgroep gevormd door Air France-KLM en bodemonderzoeker Fugro met koerswinsten tot 4,5 procent. ASMI klom 0,9 procent in de MidKap. De toeleverancier aan de chipindustrie boekte meer winst en omzet in het derde kwartaal. De winstmarges stonden wel onder druk door nieuwe producten die het bedrijf introduceerde.

Bij de kleinere bedrijven won Heijmans 7,5 procent. Bij het bouwbedrijf heeft het herstel in de afgelopen maanden doorgezet. Heijmans had eerder veel last van probleemprojecten, maar ligt nu naar eigen zeggen weer ,,op koers naar structureel herstel”.

In Frankfurt ging Deutsche Telekom 1,9 procent omlaag. Beleggers verwerkten het nieuws dat de fusiegesprekken tussen de Amerikaanse telecommaatschappij Sprint en branchegenoot T-Mobile USA zouden worden stopgezet. T-Mobile USA is een dochteronderneming van Deutsche Telekom.

In Londen kelderde Next ruim 9 procent. De resultaten van de Britse retailer bleven ver achter bij de verwachtingen van beleggers en analisten. De Britse bank Standard Chartered, die ook met teleurstellende cijfers kwam, verloor 6 procent.

De euro was 1,1621 dollar waard, tegen 1,1643 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 54,32 dollar. Brentolie daalde 0,5 procent op 60,64 dollar per vat.

KIJK OOK OP FINANZEN.NL: