De beurs heeft een paar heftige maanden achter de rug vanwege alle verwikkelingen rond de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump. De vraag daarbij is of klassieke seizoenspatronen op de aandelenmarkt nog opgaan. Dat geldt momenteel bijvoorbeeld voor de beurswijsheid ‘Sell in May’.

Beursstrategen stellen tegenover Business Insider dat seizoensgebonden patronen op de beurs veel moeilijker te voorspellen zijn. “Ik denk niet dat de analyse van seizoenspatronen veel helpt, gelet op de onzekerheden rond het politieke beleid”, zegt beleggingsstrateeg Ross Mayfield van vermogensbeheerder Baird Wealth. “De hoogte van de importtarieven, de handelsoorlog en financiële situatie van de Amerikaanse overheid zullen veel meer invloed hebben op het beursrendement dan seizoenspatronen.”

Eind vorig jaar bleek al dat historische seizoenspatronen doorkruist kunnen worden. Zo deed de klassieke eindejaarsrally zich niet voor in december 2024, omdat eerdere stijgingen in de S&P 500 in november na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump zorgden voor een lichte terugval in de laatste maand van het jaar.

Een ander voorbeeld is de maand april: afgelopen maand daalde de S&P 500-index, terwijl april statistisch gezien één van de drie beste beursmaanden van het jaar is. De escalatie van de handelsoorlog gooide echter roet in het eten.

“Sell in May and go away' refereert aan het gegeven dat de zomermaanden vaak slapjes zijn op de beurs. Sinds 1950 heeft de periode van zes maanden tussen mei en oktober een beperkt rendement van ongeveer 1,8 procent laten zien voor Amerikaanse aandelen.

Dit jaar is het een raadsel wat er zou kunnen gebeuren te midden van de handelsoorlog, een mogelijke recessie en voortdurende geopolitieke onrust. "Vooral na de afgelopen zes weken is het beursklimaat uiterst onzeker”, zegt medeoprichter Paul Hickey van Bespoke Investment Group.

Bloeiende beurs in mei?

Maandag bleek weer hoe gevoelig de beurs is voor het laatste nieuws rond de handelsoorlog. De VS en China kondigden aan gedurende 90 dagen de wederzijdse importtarieven fors te verlagen, wat leidde tot een flinke stijging op de aandelenmarkt. Sinds het dieptepunt van medio april is de beurs daarmee in de afgelopen weken aardig opgekrabbeld.

“Veranderingen in het tariefbeleid en het monetaire beleid kunnen de markt momenteel sterk beïnvloeden, zowel positief als negatief", stelde technisch analist Adam Turnquist van LPL Financial eind april al. Concrete vooruitgang bij handelsovereenkomsten tussen de VS en andere landen kan hierbij dus gunstig uitpakken.

Tegelijk blijft het risico van een recessie in de VS boven de markt hangen. In dit verband vindt beursstrateeg Michael Brown van vermogensbeheerder Pepperstone dat beleggers oplevingen op de korte termijn in mei wel degelijk moeten gebruiken om te verkopen.

“De balans van de risico's is in het voordeel van een strategie om in mei te verkopen, gelet op de enorme mate van onzekerheid over de handel, grote neerwaartse risico's voor de economische groei en gelet op het feit dat de recente relatieve rust op het gebied van tarieven beleggers een beetje in slaap lijkt te hebben gesust, met een vals gevoel van veiligheid”, schreef Brown eerder deze maand.

Volgens sommige technische analisten kunnen er echter juist sterke maanden aankomen, gelet op recente positieve signalen. Kortom, de meningen over de vooruitzichten voor de beurs in de komende maanden zijn flink verdeeld.

LEES OOK: Deze grafiek laat zien waar scherp herstel van de beurs kan falen