• Duizenden politieagenten reizen af naar een klein Engelse plaatsje waar de Amerikaanse president Joe Biden en andere G7-regeringsleiders deze week samenkomen.
  • De top vindt vanaf vrijdag plaats in het kustplaatsje Carbis Bay in Cornwall.
  • Er zullen naast 5.000 agenten uit heel Engeland ook politiehonden, drones en politieboten worden ingezet.

De machtigste wereldleiders reizen af naar een klein Engels kustplaatsje voor de G7-top later deze week.

Carbis Bay telt slechts 3.500 inwoners en ligt in een pittoresk deel van Cornwall aan de Engelse zuidkust.

Dat lijkt een onwaarschijnlijke plek voor zo’n samenkomst, maar het is toch echt de locatie die door de Britse premier Boris Johnson is aangewezen voor de G7-top.

Het wordt de eerste grote persoonlijke ontmoeting van de leiders van Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten sinds de uitbraak van het coronavirus in maart vorig jaar en het eerste grote moment van de Amerikaanse president Joe Biden op het wereldtoneel.

De wereldleiders zullen verblijven in het luxueuze Carbis Bay resort. Er zijn ook leiders uit Australië, India, Zuid-Korea en de EU uitgenodigd.

Het betekent ook dat de politie van Cornwall is belast met een enorme veiligheidsoperatie. Agenten hebben zich voorbereid op de top met speurhonden, drones en politieboten. Er komen vanuit heel Engeland duizenden extra agenten naar het gebied.

Aerial view of the G7 venue at Carbis Bay, Cornwall on April 17, 2021 in St Ivez, England. The June summit will be the first face-to-face meeting between G7 leaders since the covid-19 pandemic. G7 countries include the UK, US, Germany, France, Canada, Italy and Japan. (Photo by Matt Cardy/Getty Images)
Blik op Carbis Bay waar de G7-top zal plaatsvinden. Foto: Matt Cardy / Getty Images

"We zijn al maanden bezig met het plannen van dit enorme evenement", aldus politiebaas Jo Hall van de regio Devon en Cornwall. "We houden met alles rekening, dus vragen we ons af welke mensen en middelen we nodig hebben", vertelde Hall.

De politie van Devon en Cornwall heeft al eerder grote evenementen georganiseerd, waaronder de passage van de Olympische fakkel voorafgaand aan de Olympische Spelen van Londen in 2012. Maar de G7-top is nog een maatje groter.

Lees ook op Business Insider

A signpost is seen at the Carbis Bay Estate hotel and beach, set to be the main venue for the upcoming G7 summit, on March 02, 2021 in Carbis Bay, Cornwall, United Kingdom. The June summit will be the first face-to-face meeting between G7 leaders since the covid-19 pandemic. G7 countries include the UK, US, Germany, France, Canada, Italy and Japan. (Photo by Leon Neal/Getty Images)
Foto: Leon Neal/Getty Images

Vanwege de enorme omvang van de operatie zijn er volop agenten uit andere regio's nodig. Er zullen in totaal zo'n 5.000 agenten uit heel Engeland worden ingezet.

De politie van Devon en Cornwall moet alles voor ze plannen, van maaltijden en overnachtingen tot de plekken waar ze zullen worden ingezet. Er zullen ook 150 politiehonden rondlopen.

Ook zal de politie gebruikmaken van een grote vloot drones die groepen mensen in de gaten kunnen houden. Volgens politieofficier Chris Lindzey bestaat daarbij wel het gevaar dat de massale populatie van zeemeeuwen van Cornwall de drones naar beneden haalt.

"We doen ons uiterste best om te voorkomen dat ze nesten gaan bouwen", vertelde hij tegen The Guardian. "Vogels duiken soms op onze drones, dus kun je ze maar beter uit de weg gaan."

Er zullen ook politieboten patrouilleren in Carbis Bay om de hoogwaardigheidsbekleders te beschermen.

"In het gebied rond Carbis Bay hebben we ook marinepolitie", zegt Hall. "Bij dit evenement zullen we niet alleen politietaken uitvoeren aan land, maar ook in de lucht en ter zee."

De veiligheidsoperatie kost volgens The Guardian in totaal 70 miljoen pond, oftewel ruim 81 miljoen euro.

LEES OOK: G7-landen bereiken akkoord over vennootschapsbelasting – wereldwijd minimum van minstens 15%