De Europese aandelenbeurzen hebben hun opmars van de afgelopen week dinsdag doorgezet. De Amsterdamse AEX-index eindigde daarbij voor de zevende handelsdag op rij in de plus.

Op het Damrak ging Fugro wel hard onderuit, doordat Boskalis heeft besloten zijn belang in de bodemonderzoeker verder af te bouwen.

De AEX noteerde bij de slotbel 0,7 procent hoger op 473,65 punten. De graadmeter beweegt al een aantal dagen op het hoogste niveau van het jaar. De MidKap won 0,4 procent tot 668,44 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen 0,8 tot 1,2 procent omhoog.

Fugro was veruit de sterkste daler in de MidKap met een verlies van 7,3 procent. Boskalis heeft zijn belang in het bedrijf verkleind van bijna een kwart naar nog geen 10 procent. Eerder drong Boskalis juist nog aan op intensieve samenwerking wat leidde tot speculaties op een volledige overname van Fugro, dat zelf van meet af aan de boot afhield. Boskalis zelf won juist 3,3 procent en was daarmee koploper in de AEX.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam ging Randstad eveneens flink omhoog, met een plus van 3,1 procent. De uitzender profiteerde van een adviesverhoging door analisten van Citigroup. Staalconcern ArcelorMittal sloot de rij in de AEX met een verlies van 3,4 procent.

UniCredit boert goed

In Milaan won UniCredit bijna 16 procent aan beurswaarde. De Italiaanse bank voert stevige maatregelen door om zijn kapitaalpositie met miljarden te versterken. Zo komt de bank onder meer met een claimemissie die 13 miljard euro moet opleveren en worden de komende drie jaar 6500 banen extra geschrapt. Branchegenoot Monte dei Paschi di Siena klom 1,3 procent na berichten dat de Italiaanse overheid kapitaal in de noodlijdende bank zou willen pompen.

Het aandeel van Mediaset steeg in Milaan 32 procent. De Franse mediareus Vivendi heeft een belang van 3 procent in zijn Italiaanse branchegenoot genomen. Daarbij gaf Vivendi aan dat het mogelijk tot 20 procent van de stukken in handen wil krijgen. Het bedrijf voedde daarmee de geruchten over een vijandelijke overname.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent naar 52,77 dollar per vat. Brent werd 0,3 procent goedkoper bij 55,55 dollar per vat. De euro was 1,0640 dollar waard, tegen 1,0599 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

OOK OP FINANZEN.NL: