• In China wordt er een andere versie van de reünie-aflevering van de Amerikaanse sitcom Friends uitgezonden.
  • Deze versie is zo’n 6 minuten korter. Scènes met ondere andere Lady Gaga, Justin Bieber en K-popband BTS ontbreken.
  • De censuur heeft een reden: elk van de speciale gasten heeft het op de een of andere manier aan de stok met de Chinese overheid.

De langverwachte reünie-aflevering van de Amerikaanse sitcom Friends wordt in China net iets anders uitgezonden dan HBO Max in gedachten had.

Speciale gasten Lady Gaga, Justin Bieber en K-popband BTS ontbreken, net als alle LHBTQ-verwijzingen.

In het meest extreme geval van streamingplatform iQiyi is er zo’n 6 minuten aan beeldmateriaal weggeknipt, meldt de BBC. Het is niet duidelijk of er door de overheid een censuurrichtlijn is opgelegd of dat Chinese streamingdiensten er zelf voor kiezen ‘gevoelige’ inhoud te verwijderen.

Over de keuze zijn de meningen verdeeld, zo meldt RTL. “Veranderen we nu echt in een dynastie die volledig is afgesloten van de rest van de wereld?”, zegt een Chinese fan tegen een lokale krant. Een andere Chinees vindt juist dat “iedereen die slecht spreekt over China voor altijd verbannen moet worden.”

Om de volle 104 minuten alsnog te kunnen aanschouwen, delen fans de verwijderde beelden op sociale media, zo meldt de BBC. Ook worden er links gedeeld naar de volledige aflevering op torrentsites.

Justin Bieber bezocht een Japanse schrijn

Het censureren van de speciale gasten heeft te maken met hun verhouding tot de Chinese overheid. Elk van hen heeft het namelijk op de een of andere manier aan de stok met het Chinese regime.

Zo is Lady Gaga al sinds 2016 niet meer welkom in China, na een ontmoeting met de dalai lama, de Tibetaanse geestelijk leider.

Via de ontmoeting met de dalai lama uitte Lady Gaga indirect haar steun voor de Tibetaanse onafhankelijkheid, terwijl China de regio beschouwt als een onderdeel van het eigen imperium.

Justin Bieber joeg de Chinese regering tegen zich in het harnas door in 2014 een foto te delen van zijn bezoek aan de Yakasuni-schrijn in Tokio. Deze plek, waar 2,5 miljoen Japanse oorlogsdoden worden herdacht, wordt in China en Zuid-Korea beschouwd als een symbool van de Japanse agressie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

K-popband BTS ligt in China onder vuur vanwege een opmerking van leider RM, die vorig jaar in een interview verwees naar de Korea-oorlog als een gedeelde "pijnlijke geschiedenis" met de Verenigde Staten. De twee vochten toen zij aan zij tegen het door China gesteunde Noord-Korea.

Geen Smelly Cat met Lady Gaga

Onder de beelden die op de Chinese streamingplatformen niet worden uitgezonden, valt onder andere het Smelly Cat-duet van Lady Gaga met Friends-actrice Lisa Kudrow.

Ook Justin Biebers entree in het 'Spudnik'-aardappelkostuum van Ross en de lovende woorden van BTS over de sitcom zijn voor kijkers in China niet te volgen.

LEES OOK: 11 Europese en Amerikaanse merken die in China aanlopen tegen een consumentenboycot vanwege de Oeigoerse kwestie