Fresh Entertainment Nederland BV, het moederbedrijf achter de winkelorganisatie van Free Record Shop in Nederland, is dinsdag failliet verklaard. Door het faillissement sluiten de resterende 36 winkels de deuren en gaan 55 voltijds en 35 deeltijdbanen verloren. Dit maakte eigenaar Pro Cures bekend. Rob Boers is benoemd tot curator van het bedrijf.

Vorig jaar ging Free Record Shop ook al failliet. De huidige operatie is een doorstart van het toenmalige bedrijf. Free Record Shop werd in 1971 opgericht door Hans Breukhoven. Het was ooit ook aan de beurs genoteerd.

In het eerste drie maanden van 2014 is de markt voor fysieke entertainmentproducten opnieuw sterk gekrompen en blijven de marktvooruitzichten somber, zegt de curator. Door de verdere krimp van de organisatie, waaronder het wegvallen van de Belgische winkels, werd het steeds moeilijker om de inkoop te continueren en passende voorwaarden af te spreken met leveranciers.

In maart zei Free Record Shop zich te gaan richten op het opkopen en verkopen van restpartijen. De winkelketen zou worden omgevormd tot een outlet store voor magazijnvoorraden. Free Record Shop wilde zo een goedkoper assortiment aan muziek, films en games aanbieden.

De Belgische tak van Free Record, die in november failliet ging, was begin dit jaar al gesloten. Gesprekken met het Britse Hilco over een doorstart waren op niets uitgelopen. De webwinkel Freerecordshop.nl ging begin dit jaar op zwart na het faillissement van exploitant ECI.

ProCures zag eind vorig jaar zijn boekwinkelketen Polares ook failliet gaan. De meeste filialen zijn onlangs apart verkocht.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl