Wordt het burgemeesterschap van Haarlem het laatste kunstje van VVD-politicus Fred Teeven? Hij zegt te overwegen komende zomer te solliciteren voor de functie.

Haarlem is op zoek naar een nieuwe burgervader, nu de huidige burgemeester Bernt Schneiders vorige maand aan heeft gegeven in augustus te vertrekken.

De omstreden VVD’er Fred Teeven heeft wellicht oren naar de post. “Ik ben er in mijn hoofd mee bezig, maar ben er nog niet helemaal uit”, zegt hij woensdag in een interview met het Haarlems Dagblad.

Teeven is momenteel Kamerlid voor de VVD, nadat hij in maart vorig jaar gedwongen op moest stappen als staatssecretaris. Hij was in opspraak gekomen om de deal die hij in 2000 als officier van Justitie sloot met drugscrimineel Cees H. Eerder was Teeven Kamerlid voor  Leefbaar Nederland

De 58-jarige Teeven is opgegroeid in de Haarlemse volksbuurt het Rozenprieel. “Als ik ergens burgemeester word dan in Haarlem. Het is een fantastische stad”, aldus Teeven tegenover de krant.

Petitie tegen Teeven

Niet iedere Haarlemmer staat te springen om Teeven. Woensdag starten tegenstanders een online petitie die inmiddels door ruim vijfhonderd mensen is getekend. Teeven als burgemeester "mag nooit gebeuren, alleen al vanwege het risico dat Haarlemmers massaal verhuizen", schrijven de initiatiefnemers. "Haarlem heeft recht op een eerlijke en betrouwbare burgervader."

Teeven zelf heeft ondertussen "enthousiaste reacties" gekregen, laat hij weten aan De Telegraaf. De VVD'er schat dat er 50 tot 60 procent kans is dat hij zich daadwerkelijk kandidaat stelt voor het burgemeesterschap van Haarlem.