De hervorming van de Franse arbeidsmarkt verloopt niet zonder slag of stoot. Ontslag moet makkelijker worden, maar dat laten de werknemers niet zomaar gebeuren.

Terwijl de regering in Parijs deze week liet weten de hervorming er doorheen te willen drukken zonder tussenkomst van het parlement, laten betogers steeds meer van zich horen. In de transportsector zijn stakingen aangekondigd en in het parlement ziet de regering zich geconfronteerd met een vertrouwensstemming.

Door de hervormingen moet het onder meer gemakkelijker worden om werknemers te ontslaan. Ook worden bedrijven in staat gesteld hun eigen regels over salarissen en arbeidsvoorwaarden te voeren, in plaats van nationale regels te volgen. In de eigen gelederen wist de socialistische partij van president François Hollande niet voldoende steun te vergaren.

Stakingen op het spoor

Vakbond CGT heeft voor volgende week stakingen op het spoor aangekondigd. De verwachting is dat vrachtwagenchauffeurs het voorbeeld van de bond zullen volgen.

De vertrouwensstemming werd door de oppositie aangevraagd nadat de regering deze week had gezegd het parlement te omzeilen met behulp van een zelden gebruikt grondwetsartikel. De vertrouwensstemming is de enige manier die het parlement nog rest om de regering de pas af te snijden. Aangenomen wordt echter dat de socialistische parlementariërs die zich verzetten tegen de hervormingen uiteindelijk niet hun eigen regering ten val zullen brengen.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl