De Franse supermarktgigant Carrefour gaat de komende tijd alleen nog maar Franse groenten verkopen. De lobby van Franse boeren die zeggen te lijden onder de Russische boycot, lijkt hiermee succes te hebben.

Dat meldt het financiële persbureau Bloomberg.

Supermarktketen Carrefour wil zijn 1.200 Franse filialen zo veel mogelijk bevoorraden met aardappelen, wortelen en uien van Franse bodem en dat zal ten koste gaan van de inkoop uit Duitsland, België en Nederland.

Franse groente eerst

De Franse supermarktgigant geeft voor tenminste tien maanden de voorkeur aan producten uit het thuisland. Franse boeren zijn blij met de keuze, zegt directeur Bertrand Rival van telersorganisatie Légumes de France tegenover Bloomberg.

Volgens Rival geeft de keuze van Carrefour voor Franse groenten regionale agrariërs weer wat perspectief. Frankrijk heeft de grootste landbouwproductie van Europa, maar werd deze zomer geplaagd door slechte weersomstandigheden en een teruglopende vraag door de handelsboycot van Rusland.

Omdat Carrefour geen vaste inkoopafspraken heeft met Nederland, Duitsland en België voor de levering van groenten, hoeven er geen contracten opengebroken te worden.

Carrefour wil naast wintergroenten ook andere groenten exclusief uit Frankrijk gaan betrekken, waaronder tomaten.

Lees ook op Business Insider

Franse boerenlobby

Frankrijk staat bekend om zijn machtige boerenlobby. Hoewel de landbouw maar voor 1,7 procent bijdraagt aan de Franse economie, zijn Franse boeren nog altijd een belangrijke kiezersgroep.

Brancheclub Légumes de France probeert ook andere Franse supermarkten te bewegen om alleen nog maar Franse waar in te kopen. Supermarktketen Auchan, één van de grootste concurrenten van Carrefour, gaf eerder aan dat twee derde van de schappen gevuld is met Franse groenten en fruit.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl