Ook kiezers vinden Frans Timmermans de politicus van het jaar. Dat blijkt uit de peiling van Maurice de Hond. Ruim 35 procent van de kiezers wijst Timmermans aan als favoriet.

De Eurocommissaris en oud-minister van Buitenlandse Zaken werd deze week door de parlementaire pers verkozen tot politicus van het jaar.

In de peiling van De Hond blijft Timmermans PVV-leider Geert Wilders en premier Mark Rutte ver voor. Timmermans wordt tussen 25 procent en 45 procent van de kiezers van alle partijen gekozen, behalve die van de PVV. De PVV-aanhang kiest – zoals ieder jaar – voor een groot deel voor Wilders.

Timmermans werd door de parlementaire pers geroemd om zijn dossierkennis, maar bovenal voor zijn optreden rond de vliegramp met de MH17. De PvdA’er hield toen een veelgeprezen speech in de VN-Veiligheidsraad.

Neutraal over economie

Deelnemers aan de peiling van De Hond hebben ook hun oordeel gegeven over tal van ontwikkelingen in 2014. Over de veiligheid in de wereld is men het meest negatief. Over de Nederlandse economie zijn de mensen vrijwel neutraal, dat geldt ook voor de economische vooruitzichten voor 2015.

De verschuivingen in het stemgedrag zijn deze week klein. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de VVD ten opzichte van vorige week zijn gedaald van 20 naar 19 zetels en D66 zijn gestegen van 23 naar 24. PvdA (11), PVV ( met 28 zetels virtueel de grootste), SP (17) en CDA (24) zouden gelijk zijn gebleven.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl