De Belgische fotograaf Pascal Mannaerts reist al 10 jaar lang de wereld rond om de mensheid in al zijn facetten vast te leggen.

Hij is inmiddels in Afrika, Noord- en Zuid-Amerika en het Midden-Oosten geweest. “Toen ik met reizen begon, merkte ik dat ik het geweldig vond om in de vroege ochtenduren een nieuwe plek te ontdekken.”

“Dat heeft te maken met het geweldige ochtendlicht en het gevoel dat je met een frisse blik een nieuwe dag in een onbekende omgeving begint”, vertelt Mannaerts aan INSIDER.

De vroege ochtend is voor hem altijd het perfecte moment geweest om de ‘vibe te voelen van elke plek die hij heeft bezocht’. Dus staat hij bij elke trip vroeg op, een gewoonte die hem heeft geïnspireerd om de fotoserie ‘8 uur ’s ochtends over de hele wereld’ te maken.

“Door de jaren heen heb ik heel wat foto’s gemaakt van dagelijkse gebruiken, rituelen en landschappen – over de hele wereld, rond 8 uur ’s ochtends”, zegt Mannaerts. “Het is geweldig om te zien hoe levensstijlen, stemmingen, dagelijkse bezigheden per plek kunnen verschillen. In de ochtend is iedereen ook veel spontaner en opener, omdat mensen nog niet zijn opgeslokt door hun dagelijkse bezigheden en hun eigen wereld.”

Mannearts, die een deel van zijn werk post op zijn Instagram-account, deelde een aantal van zijn foto's met INSIDER. Scrol verder om te zien hoe 8 uur 's ochtends eruit ziet in steden over de hele wereld.


Varanasi, India, 2008 — "Elke dag om 8 uur 's ochtends houden hindoes hun rituele bad", zegt Mannaerts. "Honderden pelgrims uit heel India komen naar de stad en gaan naar de oevers van de heilige rivier, waarvoor ze vaak lang gereisd hebben. Het is een zee van mensen, vol schoonheid en kleur. Ik vind het gewoon geweldig. Het is de perfecte gelegenheid om eens diep adem te halen, je ogen de kost te geven en je te realiseren hoe bijzonder het is dat je kan reizen en de wereld mag ontdekken."

Foto: Pascal Mannaerts

"De zonsopgang aan de oevers van de Ganges in Varanasi, India, behoort tot een van mijn meest onvergetelijke reisherinneringen", voegt hij toe. "In 2000 was ik voor het eerst in Varanasi en ik ben daarna nog meer dan tien keer geweest. Elke bezoek is steeds weer magisch."

"Stel je eens voor: zonsopgang, een doolhof van steegjes, alsof je je in een middeleeuws schilderij bevindt. Mysterieuze silhouetten die allemaal in dezelfde richting lopen, het luiden van klokken in de verte en de Ganges. Ineens overvalt je het besef dat je in de heiligste stad van alle hindoeïstische steden bent: Varanasi."


Kyaiktiyo, Myanmar, 2014: Een jongeman start de dag met koffie

Foto: Pascal Mannaerts

Mopti, Mali, 2007: Rumoer in de straten in de vroege morgen

Foto: Pascal Mannaerts

U-Bein Brug, Myanmar, 2014: "De U-Bein Brug over het Taungthaman-meer, vlak bij Amarapura, is gebouwd in 1849. Het is de langste houten brug ter wereld die elke morgen door honderden mensen wordt gebruikt."  

Foto: Pascal Mannaerts

Srimangal, Bangladesh, 2014: "In Srimangal ontmoette ik Mahmud die elke ochtend eerst met zijn kleinzoon speelt. 'Het is mijn manier om de dag te beginnen', zei hij. 'Daarna heb ik de energie die ik nodig heb om de dag mee door te komen.'"

Foto: Pascal Mannaerts

Chinguetti, Mauritanië, 2007: "Chinguetti is een van de oude steden in de woestijn van Mauritanië en ligt aan de trans-Sahara route die handelskaravanen aflegden. De stad was beroemd vanwege zijn architectuur, handel en culturele invloed. Vandaag de dag is de stad verlaten. Het woestijnzand heeft bezit genomen van de huizen van de oude bewoners."

Foto: Pascal Mannaerts

Mandalay, Myanmar, 2014: Monniken verzamelen rijst in de straten van Mandalay. "Het geven van aalmoezen in de ochtend is een levendige boeddhistische traditie waarmee boeddhisten hun geloof belijden en goed kunnen doen voor het leven in het hiernamaals."

Foto: Pascal Mannaerts

Tokio, Japan, 2015: Een 'moment van stilte' onderweg naar kantoor.

Foto: Pascal Mannaerts

Yazd, Iran, 2015: "De Jameh Moskee, in Yazd, is een prachtig voorbeeld van Perzische, Islamitische architectuur die bijna duizend jaar teruggaat. Het heeft de hoogste minaretten in van het land."

Foto: Pascal Mannaerts

Gobi Woestijn, Mongolië, 2014: Een jongen begint zijn dag in de woestijn

Foto: Pascal Mannaerts

Vrindavan, India, 2014: "Gayatri voert een puja uit, een ritueel waarbij een hindoegod wordt vereerd", zegt Mannaerts.

Foto: Pascal Mannaerts

Tirelli, Mali, 2007: " Een vrouw van de Dogongemeenschap gaat naar een waterput, om water te halen voor de rest van de dag. Dit pijnlijke klusje wordt altijd door vrouwen gedaan."

Foto: Pascal Mannaerts

Jaisalmer, India, 2008: Een man bezoekt in de vroege ochtend een kapper, "onder het toeziend oog van Shiva".

Foto: Pascal Mannaerts

Yangon, Myanmar, 2014: Mannaerts legde hier het gebed vast.

Foto: Pascal Mannaerts

Jaisalmer, India, 2008: Het is tijd voor de eerste chai van de dag voor deze jongen.

Foto: Pascal Mannaerts

Ouidah, Benin, 2009: Een dronken man sluit zijn avond af op het strand.

Foto: Pascal Mannaerts

Erg Chebbi Dunes, Marokko, 2003: Een man, een jongen en twee kamelen beginnen de dag in de duinen.

Foto: Pascal Mannaerts

Gorom-Gorom, Burkina Faso, 2009: Een kind en twee vrouwen op de markt in de Sahel.

Foto: Pascal Mannaerts

Kathmandu, Nepal, 2010: Mannen beginnen hun dag met de krant.

Foto: Pascal Mannaerts

Ubud, Indonesië, 2008: "In Ubud beginnen mensen hun dag door offers te maken. Dat kan overal: op de stoep, voor hun huis, in winkels of in restaurants," zegt Mannaerts.

Foto: Pascal Mannaerts

Varanasi, India, 2015: Leerlingen doen aan yoga.

Foto: Pascal Mannaerts

Ulaanbaatar, Mongolië, 2014: "Aan het begin van de dag verzamelt een vrouw gedroogde poep in dit gebied. Dat gebruikt ze om het vuur aan te steken."

Foto: Pascal Mannaerts

Fars, Iran, 2015: Een nomade neemt zijn vee mee naar de vlakten.

Foto: Pascal Mannaerts

Samarkand, Oezbekistan, 2016: "Een groep vrouwen loopt over het Registan, het grote plein in Samarkand."

Foto: Pascal Mannaerts

Dhaka, Bangladesh, 2014: "Na een lange nacht komt het verkeer weer op gang op de rivier."

Foto: Pascal Mannaerts

Tokio, Japan, 2015: Een jongen rookt een sigaret voordat hij aan het werk gaat op kantoor.

Foto: Pascal Mannaerts

Dhaka, Bangladesh, 2014: Een jongen verkoopt kranten op straat.

Foto: Pascal Mannaerts

Lees ook: