Doordat het 3D-printen bezig is aan een flinke opmars, ontstaat er ook een branche van aanverwante producten en hun toeleveranciers. Het kersverse bedrijf Scanologics scant bijvoorbeeld mensen in om ze uit te kunnen printen als buste of poppetjes.

Waarom zou je nog een foto van je gezin op de bureau zetten, als ze ook als actiefiguurtjes rond je toetsenbord kunnen staan? Een echte blikvanger, al zullen collega’s het misschien vreemd vinden. Sommige mensen vinden de levensechte beeldjes namelijk een beetje griezelig. “Voor een expositie van de 3D-industrie hebben we mijn hoofd full-size geprint en tentoongesteld,” vertelt Alewijn Medendorp van Scanologics, “om te laten zien wat mogelijk is. Op mijn hoofd kregen we heel wisselende reacties.”

Griezelig of niet, iedereen kan nu familieleden of zichzelf laten scannen en uitprinten. Realistische 3D-modellen printen in kleur is immers geen probleem; het enige dat je nodig hebt, is een goede scan. En daar kan Scanologics voor zorgen.

Het Amsterdamse bedrijf bouwde zelf, met een steuntje in de rug van Sony, een koepel waar mensen in kunnen gaan staan. In de ‘scanlounge’ zijn ze omringd door 68 digitale fotocamera’s. Met één flits is de scan voor elkaar. Medendorp: “Je hoeft niet stil te staan tot hij klaar is. Je wordt dus gefotografeerd in een natuurlijke houding en je kunt ook gewoon je kinderen meenemen. De kinderen die je op onze site ziet staan, zijn mijn eigen kinderen.”

Beeldjes, schaakspel of jezelf in brons

Beeldjes en bustes zijn de voor de hand liggende toepassingen. “Maar ik kan ook een mal maken waar je een bronzen beeld in kan gieten. Je kunt de modellen ook gebruiken in game-omgevingen. Of om er een schaakspel van te maken. Als je eenmaal een 3D-bestand van mensen hebt, kun je een hele range van producten gaan maken.”

Scanologics bestaat pas sinds maart, maar de scanlounge is een flinke stap voorwaarts ten opzichte van 3D-scanners die nu veel worden gebruikt. Om daarmee te scannen, moet de persoon voor de scanner ronddraaien op een krukje.

Arnold Roosch is labmanager van het Stadslab Rotterdam, een van de fablabs in Nederland waar iedereen kan experimenteren met onder andere 3D-printers en lasersnijders. Roosch heeft een Sense en een Kinect in huis om te scannen: “Er komt nog een derde type aan, waarmee we kleine objecten kunnen scannen op een draaiplateautje. Maar het staat duidelijk nog in de kinderschoenen hoor. De software is niet optimaal en de resolutie is erg laag. Ze zijn veel te foutgevoelig. Als je maar even verkeerd beweegt, klopt je scan niet meer.”

Scanologics scant juist in zeer hoge resolutie; het resultaat is een bestand van maar liefst anderhalve gigabyte. Alewijn Medendorp en zijn compagnon Charles Castermans hebben er met opzet voor gekozen om zo'n hoge resolutie te gebruiken: “We scannen in een veel hogere resolutie dan de 3D-printers aankunnen. Maar als je dan toch een scan maakt, dan maar meteen een rijk en zinvol bestand waar je over tien jaar ook nog iets aan hebt. Het is net als met de foto's uit je eerste telefoon. Leuk dat je toen een foto kon maken, maar nu kijk je er nooit meer naar, want het ziet er niet uit.”

De scanlounge is in te huren voor congressen, bedrijfsfeesten of privésessies. Dit weekend staat de Scanlounge op de 3D-Print Experience in Haarlem. Mensen die zich tijdens dat evenement laten scannen, krijgen binnen een paar dagen een link naar een 360-graden-foto die ze in hun browser kunnen bekijken.

Het duurt even omdat de foto's van de camera's moeten worden gehaald en er soms wat correcties nodig zijn. Sommige dingen zijn moeilijk om goed te verwerken tot een 3D-model. “Glanzende of dunne oorbellen bijvoorbeeld zijn moeilijk op te pakken. Je moet ook kijken of het goed printbaar is. We hebben een lijstje opgesteld met tips voor kleding en houding.”

Scan kost een tientje

Het scannen zelf kost maar een tientje. De prijs voor het maken van een 3D-print van jezelf of je geliefden is afhankelijk van het formaat. Een beeldje van 10 centimeter hoog kost zo'n 100 euro. Medendorp: “Het is ongeveer 10 euro per centimeter. Mijn kinderen heb ik uitgeprint op 20 centimeter groot. Zoiets kost tussen de 250 en 300 euro, afhankelijk van volume.”

Het 3D-model zelf krijgen klanten niet opgestuurd. “Ons verdienmodel is net als bij de fotograaf. De bestellingen doe je daar, en hij houdt de originelen. We hopen dat wij mensen steeds kunnen verrassen met meer mogelijkheden om uit te printen. We weten nog niet wat we gaan rekenen als mensen het bronbestand willen.”

 

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl