Miljoenen berichten en foto’s worden iedere dag uitgewisseld met WhatsApp. Maar wat veel mensen niet weten: WhatsApp heeft de rechten op iedere foto die je via de app verstuurt.

Je staat de rechten gratis af aan de berichtendienst, zodra je de app gebruikt, meldt het Duitse Handelsblatt.

De bepaling is goed verstopt in de kleine lettertjes van de gebruiksovereenkomst. WhatsApp houdt zich het recht voor om alle berichten, afbeeldingen en andere inhoud die een gebruiker post, via verschillende communicatiekanalen verder te verspreiden. “WhatsApp heeft een kosteloos recht ingebouwd om bijna alles met de inhoud van de gebruikers te kunnen doen”, zegt een juridisch expert tegen Handelsblatt.

Stad volhangen

Als WhatsApp jouw foto doorverkoopt aan een reclamebureau dat vervolgens de hele stad ermee volhangt, kun je in principe niets ertegen doen. 

WhatsApp informeert je niet over hergebruik en geeft je ook geen geld, maar eventuele risico’s zijn voor jou. Wanneer je bijvoorbeeld een foto doorstuurt waar copyright op zit, en WhatsApp die foto vervolgens voor reclame gebruikt, kan jij aansprakelijk worden gesteld door de bezitter van de rechten.

Lees ook

Waarom Facebook Whatsapp koopt

WhatsApp: niemand hoeft meer te weten wanneer jij voor het laatst online was

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl