Zorgpremies stijgen fors in 2024, maar dat heeft niet geleid tot een golf van overstappers bij de zorgverzekeringen.

Volgens vergelijkingssite Zorgwijzer.nl kost de gemiddelde basisverzekering dit jaar147,34 euro per maand, 9,04 euro meer dan nu. Dat komt neer op een stijging van 6,5 procent. De gemiddelde jaarpremie bedraagt hiermee 1.768,08 euro, bij een standaard eigen risico van 385 euro.

De bedragen lopen per polis wel flink uiteen. Volgens Zorgwijzer bedraagt het verschil in jaarpremie tussen de goedkoopste en duurste verzekering komend jaar 468 euro. Toch is het aantal overstappers de afgelopen maanden kleiner geweest dan een jaar geleden.

Minder overstappers bij zorgverzekering

Zo’n 1,2 miljoen mensen zijn voor de jaarwisseling overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat komt neer op 6,5 procent van alle verzekerden, melden Zorgverzekeraars Nederland en kenniscentrum Vektis op basis van een voorlopige analyse van Vektis. Dat percentage is een stuk lager dan een jaar eerder. Toen wisselde 8,2 procent van de Nederlandse verzekerden van zorgverzekeraar, wat volgens Zorgverzekeraars Nederland een “opvallend” hoog percentage was.

Volgens Zorgverzekeraars Nederland is het aantal overstappers nu weer ongeveer gelijk aan de jaren voor 2023. Het overstappercentage schommelt al jaren tussen de 6 en 7 procent.

Het definitieve percentage wordt eind januari bekendgemaakt, als de balans definitief kan worden opgemaakt. Verzekerden die wilden overstappen moesten hun oude zorgverzekering weliswaar voor de jaarwisseling opzeggen, maar ze hebben nog tot 1 februari om een nieuwe af te sluiten. Vektis zegt te verwachten dat het uiteindelijke overstappercentage tussen de 6,6 en 7,1 procent zal liggen.

Dat vorig jaar relatief veel mensen zijn overgestapt in vergelijking met andere jaren, heeft volgens Zorgverzekeraars Nederland een aantal redenen. Zo verviel de collectiviteitskorting voor de basisverzekering en speelde de inflatie met de hoge energieprijzen een grotere rol, aldus de brancheorganisatie dinsdag.

LEES OOK: Kamer wil eigen risico zorg afschaffen: dat kost bijna €6 miljard per jaar – dit kan het effect zijn voor de zorgpremie