De AEX-index stond kort na de openingsbel van de beurzen in New York 1,4 procent in de min op 511,70 punten. De MidKap raakte 3,1 procent kwijt tot 718,96 punten. Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 2,2 procent in.

Vooral de techsector stond onder druk na een reeks slechte handelsberichten. Zo kwam de Zwitserse chipmaker AMS (min 26 procent) met zwakke vooruitzichten en gaf het Franse IT-bedrijf Atos (min 23 procent) een winstwaarschuwing.

In de AEX-index stond chipmachinemaker ASML met een min van 4,4 procent bij de sterkste dalers. Chipbedrijven ASMI en Besi verloren in de MidKap tot krap 6 procent.

Fors verlies Randstad

AEX-fonds Randstad verloor 3,5 procent na cijfers. Het concern boekte meer winst op een hogere omzet, maar in Europa merkte de uitzendreus wel dat de groei aan het afzwakken is. KBC Securities verlaagde het advies voor het aandeel.

Verzekeraar NN Group zakte bijna 4 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. Zorgtechnologiebedrijf Philips, dat een dag eerder bijna 9 procent verloor, won 0,3 procent.

Koploper in de AEX was supermarktconcern Ahold Delhaize met een winst van 1,6 procent. Altice Europe (min 5,6 procent) sloot de rij.

De euro was 1,1474 dollar waard, tegen 1,1464 dollar op maandag. Een vat Amerikaanse olie zakte 2,2 procent in prijs tot 67,88 dollar. Brentolie kostte ook 2,2 procent minder, op 78,09 dollar per vat.

Verlies voor Wall Street

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag met stevige verliezen begonnen. Daarmee volgde Wall Street het voorbeeld van Europa en het Verre Oosten waar ook duidelijke minnen werden genoteerd.

De leidende Dow-Jonesindex verloor in de openingsminuten 1,4 procent tot 24.961 punten. De brede S&P 500 speelde ook 1,4 procent kwijt, tot 2716 punten, en techgraadmeter Nasdaq zakte 1,7 procent tot 7339 punten.

Machinebouwer Caterpillar verloor bijna 8 procent ondanks een recordwinst in het derde kwartaal. Kenners maken zich zorgen om de stijgende kosten bij het bedrijf.

Ook industrieel conglomeraat 3M (min 6 procent) werd fors lager gezet na cijfers. De producent van tienduizenden goederen, voor uiteenlopende sectoren als de gezondheidszorg, de auto-industrie, beveiligingsbedrijven en de olie-industrie verlaagde zijn verwachtingen voor het hele boekjaar.

Fastfoodketen McDonald's won 2,9 procent nadat het de boeken opende. Vooral internationaal timmert het bedrijf stevig aan de weg.

LEES OOK Waarom de beurs nu klappen krijgt - dit zijn 11 boosdoeners