• De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in augustus opnieuw fors gekrompen, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi).
  • Ondernemingen geven aan dat de productie onder druk staat door lagere orders.
  • Door die zwakkere vraag nemen ook de inkoopactiviteiten af en krimpt de werkgelegenheid in de industrie.
  • Lees ook: Nederlandse industrie verwacht minder orders komende maanden: deuk in vertrouwen

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is ook in augustus gekrompen omdat de productie onder druk staat door lagere orders. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi).

Door die zwakkere vraag nemen ook de inkoopactiviteiten af en krimpt de werkgelegenheid in de industrie.

De zogeheten inkoopmanagersindex van de Nevi kwam voor augustus uit op een stand van 45,9. Een niveau van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp.

Zowel de orders in Nederland als in het buitenland waren kleiner. Volgens de Nevi was er een lagere vraag vanuit een aantal voor Nederland belangrijke Europese handelspartners.

Daardoor nam de productieomvang verder af, al was het de kleinste krimp in zes maanden.

De werkgelegenheid liet voor de derde maand op rij een daling zien en dat was juist weer de sterkste krimp in bijna drie jaar. Vanwege de zwakkere orders zijn bedrijven terughoudender geworden met het aannemen van extra personeel. Wel gingen de verkoopprijzen voor het eerst in vier maanden omhoog.

"Productievolumes blijven dalen door de zwakke vraag. Op papier zouden de lagere inkoopprijzen en licht stijgende verkoopprijzen kunnen leiden tot hogere winstmarges in de industrie", aldus David Kemps, Sector Banker Industrie bij ABN AMRO, in een toelichting. "De verwachting is echter dat veel fabrikanten hun verkoopprijzen juist stap voor stap zullen verlagen om hun verkoop te steunen."

De Nevi zegt verder dat het vertrouwen in de Nederlandse industrie op het laagste niveau in tien maanden staat, maar dat bedrijven per saldo positief blijven over de toekomstige productie.

LEES OOK: Nederlandse industrie boekt 7,5% minder omzet in tweede kwartaal: deze branches zien opbrengst het hardst dalen