De Duitse (hoofd)aannemer Franzen Bau, die de daken bedekt van de nieuwe kolencentrale van RWE-Essent in de Eemshaven, heeft voor naar schatting zeker 1 miljoen euro kleine dakdekkersbedrijfjes opgelicht door hen niet te betalen voor geleverde diensten.

FNV Bondgenoten deed dinsdag, samen met één van de gedupeerde onderaannemers, aangifte van oplichting en flessentrekkerij tegen het bedrijf.

De afgelopen jaren verzocht de bond energiebedrijf RWE-Essent al meerdere malen om in te grijpen, en te zorgen voor uitbetaling van gedupeerde werknemers van dakdekkersbedrijven die voor Franzen Bau werkten. Vaak met weinig succes. ,,Franzen Bau probeert er onder uit te komen met smoesjes dat de gelegde daken niet in orde zouden zijn”, zegt FNV-bestuurder Masja Zwart.

Dakdekkers in de problemen

Na bedrijven als Forklift, Coperture Iberica is nu het Spaanse Salfco in moeilijkheden geraakt. Het kan zijn werknemers niet betalen en premies niet afdragen omdat het, zo stelt FNV, door Franzen Bau niet betaald wordt voor het werk dat is verricht. Salfco heeft naar eigen zeggen nog een bedrag van ongeveer 50.000 euro tegoed.

Ook RWE doet volgens de vakbond te weinig om de oplichting te voorkomen. ,,RWE is van deze situatie op de hoogte, maar wil zich er niet mee bemoeien. Als opdrachtgever heeft zij een zorgplicht. De RWE zou ervoor moeten zorgen dat deze situaties niet op hun bouwplaats voorkomen”, zegt Zwart. Tegen het energiebedrijf kan volgens haar echter geen aangifte worden gedaan.

Een woordvoerder van Franzen Bau ontkent de beschuldigingen. In een reactie stelt hij dat zijn bedrijf de onderaannemer niet alleen betaald heeft, maar zelfs heeft overbetaald. Franzen Bau zou aan alle contractuele verplichtingen hebben voldaan, terwijl Salfco juist afgesproken werkzaamheden niet heeft afgemaakt door vroegtijdig te vertrekken.

RWE-Essent heeft verschillende gesprekken met Franzen Bau gevoerd, laat een woordvoerster weten. Op basis daarvan heeft het energiebedrijf niet kunnen aantonen dat het aannemersbedrijf zich niet aan de geldende wet en regelgeving heeft gehouden.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl