Flinke klappen op Europese beurzen, beleggers vluchten naar staatsobligaties

Aandelen gingen over een breed front in de uitverkoop, waarbij financiële fondsen opnieuw rake klappen kregen. De rente op Nederlandse staatsleningen voor tien jaar tot werd door de run op staatsopbligaties onder het nulpunt gedrukt

Foto: ANP

Aandelen gingen over een breed front in de uitverkoop, waarbij financiële fondsen opnieuw rake klappen kregen. De rente op Nederlandse staatsleningen voor tien jaar tot werd door de run op staatsopbligaties onder het nulpunt gedrukt

In Amsterdam stond de AEX-index rond 11.30 uur 1,5 procent in de min op 423,83 punten. De MidKap zakte 2,1 procent naar 580,29 punten. In Frankfurt en Parijs liepen de verliezen op tot bijna 2 procent. De FTSE in Londen ging 0,6 procent omlaag.

Ahold (plus 0,9 procent) was de enige winnaar onder de 25 hoofdfondsen in de AEX. Verzekeraar Aegon, die dinsdag al ruim 8 procent aan beurswaarde zag verdampen, stond met een min van 4,2 procent opnieuw onderaan. In de financiële sector leverden ABN AMRO, NN en ING daarnaast tussen 2 en 2,4 procent in.

Ook elders in Europa bleven bank- en verzekeringsaandelen onder druk staan. Zo leverde Caixabank in Madrid 2 procent in, nadat de bank voor een stevige afschrijving op hypotheekleningen had gewaarschuwd. In Frankfurt werden Deutsche Bank en Commerzbank 4 tot 6 procent minder waard. In Londen verloor Royal Bank of Scotland 4 procent.

De verliezen bleven echter duidelijk niet beperkt tot de financiële sector. Zo hielden in de AEX alleen de informatieleveranciers RELX en Wolters Kluwer de schade beperkt tot een verlies van minder dan 1 procent. Uitzender Randstad zakte ruim 4 procent. In totaal gingen negen hoofdfondsen 2 tot 3 procent onderuit.

Tienjaarsrente in de min

De vlucht uit aandelen werd weerspiegeld in de aanhoudende run op veilig geachte staatsobligaties. Daarbij zakte het rendement op tienjarige Nederlandse staatsobligaties voor het eerst in de historie kortstondig tot onder 0 procent.

Het effectieve rendement op Nederlandse staatsleningen met een looptijd van tien jaar zakte rond 11.10 uur naar min 0,005 procent. Daarmee was voor het eerst sprake van een zogeheten negatieve rente, wat aangeeft dat beleggers meer betalen voor de obligatie dan ze de komende jaren aan inkomsten op de vaste rentebetalingen over de lening mogen verwachten.

Vlak na de dip herstelde het rendement heel licht, naar net iets meer dan 0 procent. Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalend rendement wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het schuldpapier.

De obligatierentes staan wereldwijd al tijden onder druk door de zwakke economische groei, de hoge besparingen en het opkoopprogramma van de ECB. Sinds de Britse stem voor de brexit staat de Duitse tienjaarsrente ook onder nul. Die zakte woensdag naar het historische dieptepunt van min 0,2 procent.

Buiten de eurozone staan ook de Amerikaanse en Britse rentes op ongekend lage niveaus, terwijl het rendement op alle Zwitserse staatsleningen, tot en met die van 50 jaar, negatief is.

De lage rente maakt het zeer goedkoop voor overheden om geld te lenen. Tegelijkertijd zet het de financiële positie van bijvoorbeeld pensioenfondsen en verzekeraars sterk onder druk.

De vergelijkbare Duitse rente bedraagt nu min 0,2 procent.

Britse Pond

Het Britse pond herstelde enigszins van de diepe val van eerder op de dag. Met 1,2940 dollar schommelde de Britse munt echter nog altijd rond het laagste niveau van de afgelopen decennia. De euro werd voor 1,1055 dollar verhandeld, tegen 1,1093 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

De olieprijs ging verder omlaag, na de stevige daling van dinsdag. Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper bij 46,32 dollar per vat. De prijs van Brent daalde 0,8 procent naar 47,60 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl

  • rijkdom Nederland EU economie bruto binnenlands product per inwoner

    Nederland per inwoner op 3 na rijkste land van Europese Unie – bij individuele bestedingen zit Oostenrijk iets hoger

    Het nationaal inkomen per inwoner in Nederland is gemiddeld 58.000 euro, waarmee Nederland de vie

  • Saudi-Arabië leurt met futuristische stad Neom in China – daar lijken investeerders nog niet warm te lopen voor het megaproject van $500 miljard

    Saudi-Arabië heeft het megaproject Neom gepresenteerd bij een roadshow om investeerders te vinden

  • Grootste cruiseschip ter wereld. Icon of the Seas

    Ik reisde mee met het grootste cruiseschip ter wereld: deze 8 dingen vond ik leukst op The Icon of the Seas

    Onder de topattracties onder meer de spannende hindernisroute Crown’s Edge, maar ook rustge

  • hypotheek hypotheekrente 10 jaar vast

    Heb je de hypotheekrente voor 10 jaar vastgezet? Bekijk de grafiek die toont of jouw rente historisch hoog of laag is

    De gemiddelde hypotheekrente voor de populairste hypotheek van 10 jaar vast met NHG-verzekering,

  • euro ecb staatsschuld eurozone rente

    Dit zijn de 3 eurolanden met de hoogste staatsschuld, afgezet tegen de omvang van de economie

    Eind vorig jaar lag de staatsschuld in de eurozone gemiddeld op bijna 90 procent van de omvang va

  • Een laptop met een vouwbaar scherm, hoe werkt dat? We testten de Lenovo Thinkpad X1 Fold 16

    Wij testten de machine om te bepalen of het opvouwen van een scherm meerwaarde heeft voor de toch

  • ozempic face medicijn afvallen gewichtsverlies

    Gebruik van medicijn Ozempic om af te vallen stimuleert mogelijk verkoopgolf van fillers om gezichten op te vullen, zegt CEO van Zwitserse farmaceut

    Diabetesmedicijnen als Ozempic hebben als bijwerking gewichtsverlies. Door het snelle afvallen ka

  • Kabinet biedt Tweede Kamer opties voor suikertaks op dranken: Red Bull duurder en havermelk goedkoper?

    Doel van de suikerbelasting is om dranken met weinig of geen suiker goedkoper te maken en dranken

  • We have more insights as to where the economy is headed — and it’s not good

    This post originally appeared in the Insider Today newsletter. You can sign up for Business Insid

  • Stock market today: Indexes gain as investors assess new inflation data and latest earnings

    US stocks rose on Friday as markets assessed new inflation data in the form of March PCE.  The Fe